İstanbul, Ankara, İzmir ve Diyarbakır’da eş zamanlı gerçekleşecek 11. Uluslararası İşçi Filmleri Festivali, dün akşam İstanbul’da ve Ankara’da eş zamanlı gerçekleştirilen açılış törenleriyle başladı. İstanbul’da Şişli Belediyesi Kent Kültür Merkezi’nde yapılan gecenin sunuculuğunu oyuncu Sevinç Erbulak, Ankara’da Çağdaş Sanatlar Merkezi’nde yapılan törenin sunuculuğunu ise Mert Fırat ve Çiğdem Sezgin üstlendi. İstanbul’da müzik ve dans gösterisini Boğaziçi Üniversitesi Folklor Kulübü’nün sunduğu gecede her yıl olduğu gibi bu yıl da bir set işçisine plaket ve- rildi. Zonguldak’taki kaçak maden ocaklarını anlatan “Soluk” filmi festivalin çılış filmi olarak gösterildi. Boyalı Kuş grubunun müzik dinletisi sunduğu Ankara’daki törende ise açılış filmi olarak 10 Ekim ailelerinin ve CHP İstanbul Milletvekili Şafak Pavey’in katılımıyla, yönetmenliğini Pavey’in yaptığı “Geride Kalanlar” adlı belgesel gösterildi.

Toplam 60 film

Bugün saat 19.00’da festival yürüyüşü ve 19.30’da ise İzmir Mimarlık Merkezi’nde Terane Film Müzikleri konseri, 10 Ekim katliamı ile ilgili “Annem Bana Peynir Al Gel Dedi” filminin gösterimi gerçekleştirilecek.

Festival dört şehirdeki gösterimlerden bir süre sonra birçok kenti kapsayan uzun bir yolculuğa çıkacak ve gösterimler her yıl olduğu gibi ücretsiz olacak.

8 Mayıs Pazar gününe dek sürecek festivalde bu yıl “Barbarlığa Karşı Umut Öyküleri” teması ile 18’i uluslararası, 42’si yerli olmak üzere toplam 60 uzun ve kısa kurmaca, belgesel film seyirciyle buluşacak.

Festivalde 10 Ekim Ankara katliamı üzerine belgeseller, öldürüldükten sonra panzerde sürüklenen yönetmen Hacı Lokman’ın anısına “Bark” filmi, “Çoban ateşlerinin yandığı yerde KAVEL’de” belgeseli; kâğıt toplama işçilerini, Rojava’yı, kadınları, Suriye’den gelen mültecileri ve Cerattepe’de verilen mücadeleyi anlatan birçok belgesel izleyicilerle buluşacak. Festival kapsamında gösterilecek yapımlar arasında Muammer Özer’in, Tarık Akan ve Hale Soygazi’nin oynadığı “Bir Avuç Cennet” filmi ile Yılmaz Güney’in “Duvar” filmi ve filmin kamera arkası öyküsünün anlatıldığı “Sürgün Türküleri” de izleyiciyle buluşacak. Yeni kurmaca filmlerden “Toz Bezi”, “Abluka”, “Sarmaşık”, “Nefesim Kesilene Kadar”, “Rüzgarın Hatıraları” adlı yapımları da festivalde izlemek mümkün.

Mücadele deneyimleri

Türkiye’den ve dünyanın dört bir yanından emekçilerin yaşamlarını ve mücadele deneyimlerini izleyicilerle buluşturmayı ve ülkemizde işçi filmi üretimini özendirmeyi amaçlayan festival, DİSK / Sine-Sen, DİSK / DEV SAGLIK-iş, , DİSK/Basın-iş, Türkiş / Tez- Koop-İş , Türk-iş/ Tek Gıda-iş, KESK/ SES, TTB, Halkevleri, Sendika.Org ve ÇapulTV tarafından düzenleniyor. Ayrıntılı bilgi için: www.iff.org.tr

Şafak Pavey’den 10 Ekim belgeseli

Dün akşam İstanbul’la eş zamanlı olarak Ankara’da yapılan törende açılış filmi olarak gösterilen, yönetmenliğini CHP İstanbul Milletvekili Şafak Pavey’in üstlendiği “Geride Kalanlar” adlı kısa belgesel film, Ankara Katliamı’ndan sağ ama yaralı kurtulan gençlerin anlatımlarına yer veriyor.

Pavey belgesel filmi “Onlar bizim çocuklarımız... Korkunç Ankara Katliamı’ndan kurtuldular. Cesur ve yaralı kaldılar. Yaşadıklarını anlattılar...” sözleriyle seyirciye sunuyor. Şafak Pavey, daha önce de Gezi direnişi sırasında hayatını kaybeden gençlerin anneleriyle yaptığı görüşmeleri, “Anne/Mom” adlı bir belgeselde bir araya getirmişti.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr