Alman gazeteci Anne Will’in pazar akşamları ARD televizyonunda yayımlanan programında bu hafta sığınmacı krizi ve Türkiye tartışıldı. “Erdoğan’a bağlanmak: Daha az sığınmacı için çok yüksek bir bedel mi?” başlıklı programa katılan Avrupa Parlamentosu (AP) Başkanı Martin Schulz, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’a sert eleştiriler yöneltti. Alman siyasi, “Erdoğan’ın baskı politikaları ve otoriter devlete yönelmesini çok tehlikeli buluyorum. Ülkeye büyük zarar veriyor” dedi.

Programa Schulz’un yanı sıra Başbakanlık Dairesi Başkanı Peter Altmaier, Yeşiller Eş Genel Başkanı Cem Özdemir, Uluslararası Af Örgütü Almanya Temsilcisi Selmin Çalışkan ve AKP Milletvekili Mustafa Yeneroğlu katıldı. Yeneroğlu, Türkiye’nin “mültecilerin saldırıya uğradığı Almanya’dan daha güvenli” olduğunu, Almanların “insan hakları kendilerine mahsusmuş gibi” davrandığını öne sürdü.

‘Küstahlığı bırakın’

Bunun üzerine Schulz “Ben de tam bu küstahlıktan bahsediyorum” diyerek Türkiye’nin tek güvenilir partnerinin Avrupa Birliği (AB) olduğunu belirtti. “Bu yüzden işbirliği tekliflerini bugün yaptığınız gibi küstahlıkla yanıtlamamalısınız” diye ekledi. Türkiye’de bir korku ikliminin yayıldığını belirten Schulz, “AP vekilleri Türkiye’ye karşı hep eleştirel oldu, şimdi daha da eleştirel oldular” dedi.

‘Kelleyi kurtardı’

Özdemir Türkiye’de gazetecilerin ve muhaliflerin hapsedildiğini hatırlatırken, Çalışkan Avrupa’nın sığınmacılara sürü muamelesi yaptığını savundu. Durumu dengelemek isteyen Schulz Türkiye’nin mülteci kamplarını ve anlaşmayı uygulamasını övünce, Yeneroğlu’nun yüzünde beliren gülümsemeyi Bild gazetesi şu sözlerle yorumladı: “En azından sultanın topraklarına döner dönmez kellesi vurulmayacak.” Alman basını konuyu haberleştirirken “Sultan Erdoğan tartışması” başlığını kullandı.

BASIN ÖZGÜRLÜĞÜ LİDERLERİN HESAP VERMESİNİ SAĞLAR

Türkiye’nin basın özgürlüğü karnesi hızla Kuzey Kore’ninkine yaklaşırken, ABD tepkisini Twitter’dan gösterdi. ABD Ankara Büyükelçiliği, Twitter hesabından ‘#ÖzgürBasın’ etiketiyle üç Türkçe mesaj paylaştı. Mesajlar, Can Dündar’ın 17- 25 Aralık soruşturmalarıyla ilgili köşe yazıları nedeniyle hâkim karşısına çıkmasının ardından birkaç saat sonra geldi. İlk mesajda ABD Başkanı Barack Obama’nın “Basın Özgürlüğü sessizlere ses verir, adaletsizliği ifşa eder ve – benim gibi – liderlerin hesap vermesini sağlar” cümlesi alıntılandı. Obama bu sözleri geçen yılki Dünya Basın Özgürlüğü Günü konuşmasında sarfetmişti.

DOĞRUL ARI HABER YAPMAK SUÇ DEĞİL ŞEREF MADALYASI

ABD elçiliğinin sosyal paylaşım sitesi Twitter’dan yayımladığı diğer iki mesajında ise ABD Dışişleri Bakanı John Kerry’nin 28 Ocak’taki Washington Post gecesinde yaptığı konuşmadan şu cümleler alıntılandı: “Basını özgür ve bağımsız olmayan bir ülkenin öğretecek hiçbir şeyi, potansiyeline erişmesi için hiçbir yolu yoktur” ve “Gazetecilik faaliyetlerinde bulunmak, doğruları haber yapmak bir suç değil, bir şeref madalyasıdır”.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr