Rusya Devlet Başkanı Viladimir Putin ‘‘ Polonya’da artan NATO aktivitelerini ele alalım. Baltık Ülkelerinde NATO birlikleri güçlendiriliyor. Buna karşılık yakın çevremizde biz hareket ettiğimizde bu tehdit olarak değerlendiriliyor. Ama NATO Baltık Denizi çevresinde savaş tatbikatı yaptığında bir nedenle bu tehdit olarak görülmüyor. Burada NATO’nun varlığı artarken nasıl bir reaksiyon göstermeliyiz?’’ diye konuştu.
Finlandiya Devlet Başkanı Sauli Niinistö de basın toplantısının açılışında yaptığı konuşmada ‘‘Rusya’ya karşı bir korku var. Rusya’da NATO’yu büyük bir tehdit olarak görüyor.’’ diye konuşarak atılacak ‘küçük adımlarla’ güvenin tekrardan sağlanması gerektiğini, bu adımlardan birinin bölgede yapılacak uçuşlarda transponder kullanılması olabileceğini belirtti.
Finlandiya’nın NATO ile üyelik görüşmelerine de değinen Viladimir Putin Finlandiya’nın NATO’ya üye olması durumunda Finlandiya sınırındaki Rusya askeri birliklerinin şu anda bulunduğu sınırdan 1500 kilometre uzaklıktaki mevzilerinde olmayacağını belirterek ’‘Ama bu sizin kararınızdır. Bizim değil’’ dedi
AB Amborgosu Rusya’yı Fazla Etkilemedi
AB-Rusya ilişkilerine de değinen Putin AB ülkelerinin Rusya’ya uyguladığı amborgonun ülkesini fazla etkilemediğini belirterek daha önce Finlandiya’dan yapılan süt ürünleri ithalatının yüzde doksanını şimdi kendilerinin ürettiğini belirtti. Putin’in Finlandiya’nın AB’nin amborgo kararlarına ‘kibarca’ uyduğunu söylemesi üzerine Finlandiya Devlet Başkanı Sauli Niinöstö de ‘‘Finlandiya AB’nin emirlerin itaat etmiyor. Aksine karaRların alınmasına katılıyor’’ diye cevap verdi.
 Kaynak: Cumhuriyet.com.tr