Beyaz Şov’a telefonla bağlanarak, konuşmasıyla terör örgütü propagandası yaptığı gerekçesiyle hakkında dava açılan Ayşe Öğretmen ile ona destek olmak amacıyla savcılığa başvurarak suça ortak olduklarını bildiren 38 kişinin yargılanması sürüyor.
 
Sanıklar hakkında TMY’nin 7/2. Maddesi uyarınca  ‘’terör örgütü propagandası yapmak’’ iddiasıyla 1 yıldan 5 yıla kadar hapis cezası isteniyor. Her ne kadar davanın konusu yapılan açıklamanın suç olup olmadığını tespit etmek olsa da 38 kişiden 25’i hakkında yaptıkları basın açıklaması nedeniyle  ‘’suçu ve suçluyu övme’’ iddiasıyla ek 2 yıl da isteniyor. 
 
23 Eylül 2016’da yapılan ilk duruşmada sanıklardan 3’ü hariç hepsi ifade vermiş, bir ortak savunma yapmış, mahkeme bu sanıklarla birlikte yargılanan Kanal D yöneticisi Kadir Turnalı’nın tanığı olarak Beyazıt Öztürk (Beyaz Show)’ün de dinlenmesine karar vermişti.
 
NE OLMUŞTU?
 
Öğretmen Ayşe Çelik, 8 Ocak 2016 tarihinde Kanal D’de yayınlanan Beyaz Şov’a telefonla bağlanarak, “insanlar ölmesin, çocuklar ölmesin, anneler ağlamasın, burada yaşananlar ekranlardan farklı yansıtılıyor, sessiz kalmayın” dediği için Bakırköy Cumhuriyet Savcılığı’nca hakkında terör örgütü propagandası yaptığı gerekçesiyle dava açılmıştı. Programın sunucusu Beyazıt Öztürk, programın yayını sırasında gürültülü ortam dolayısıyla Ayşe Öğretmenin dediklerini anlamadığını belirterek özür dilediği için soruşturma dışında tutulmuş, ancak program sorumlusu Kadir Turnalı’nın da Ayşe Çelik’le birlikte yargılanması savcı tarafından kararlaştırılmıştı.
 
Bunun üzerine çeşitli mesleklere mensup aydınlar, Ayşe Çelik’in telefonda söylediği sözlerin terör propagandası kabul edilemeyeceğini, barış isteğinden ibaret olduğunu belirterek “eğer Ayşe Öğretmenin söyledikleri suçsa biz de bu suça ortak oluyoruz” diyerek kendilerini Bakırköy Cumhuriyet Savcılığı’na ihbar etmişlerdi. Bakırköy Cumhuriyet Savcısı İdris Kurt, Ayşe Çelik’le birlikte sayıları 40 olan bu kişilerin de terör propagandası suçuna ortak oldukları gerekçesiyle Ayşe Öğretmen’le birlikte yargılanmasına karar verdi.
 
KİMLER YARGILANIYOR?
Ayşe Çelik - Öğretmen, işsiz.
Kadir Turnalı - Kanal D TV Yöneticisi.
 
Ahmet Dindar – Avukat.
Ayşe Erzan - Fizik Profesörü, emekli. 2006 L’Oreal –UNESCO Uluslararası Bilim Kadını Ödülü
2009 Rammal Ödülü sahibi.
Ayşegül Devecioğlu – Yazar. 2008’de Orhan Kemal Roman Armağanı sahibi.
Ayşenur İyidoğan - Grafik Tasarımcı.
Bayram Bahri Belen - Ceza Avukatı, Hrant Dink davası ve çok sayıda insan hakları davası avukatı.
Dilek Gökçin - Film Yönetmeni.
Ercan İpekçi - Gazeteci, Türkiye Gazeteciler Sendikası eski Başkanı.
Ergin Cinmen - Ceza Avukatı, Barış Girişimi ve Aydınlık İçin 1 Dakika Karanlık Sözcüsü.
Ferhat Tunç - Müzisyen, Özgür Gündem köşe yazarı.
Gencay Gürsoy - Nöroloji Profesörü. Tabipler Odası eski Başkanı. Barış için Akademisyenlerden biri.
Gülseren Onanç - İş İnsanı, siyasetçi. Türkiye Kadın Girişimciler Derneği Başkanı. CHP Parti Meclisi Üyesi.
Gülşen Denizhan – Avukat.
Gürhan Ertür – İş İnsanı, emekli.  Açık Radyo Kurucularından.
Gürkan Develi - Emekli teknisyen.
Halim Bulutoğlu - İş İnsanı. Adalar Vakfı Başkanı.
İbrahim Akın - Yuva yöneticisi.
İbrahim Sinemillioğlu – Avukat.
Kemal Özgül - Emekli Cumhuriyet Savcısı, avukat.
Mahmut Konuk - Sendikacı, sağlık çalışanı.
Mehmet Tursun – İş İnsanı, Baran Dursun Vakfı Başkanı.
Mevlut Ülgen – Psikolog.
Murat Çelikkan - Gazeteci, Hafıza Merkezi EşKoordinatörü.
Nazmiye Özen - Emekli
Nergiz Ovacık - Endüstri mühendisi.
Neşe Yaşın - Kıbrıslı şair, yazar
Nil Özsoy – Avukat.
Orhan Alkaya - Oyuncu, şair, yazar.
Orhan Silier – Tarihçi. Tarih Vakfı Eski Başkanı.
Oya Baydar - Yazar, sosyolog. En son 2016’da Fransa/Türkiye Edebiyat Ödülü’nü kazandı.
Perihan Polat – Emekli.
Pınar Önen – Psikolog.
Şanar Yurdatapan - Müzisyen, insan hakları aktivisti.
Sibel Özbudun - Yazar, sosyal antropolog, akademisyen.
Süleyman Eryılmaz - Sendikacı, emekli.
Temel Demirer – Yazar.
Türkcan Baykal - Psikolog Dr.
Vedi Üner Eyüboğlu - Mühendis, emekli.
Vecdi Sayar - Eleştirmen, yönetmen, köşe yazarı.
 
ORTAK AÇIKLAMA
 
T.C Bakırköy 2. Ağır Ceza Mahkemesi Başkanlığına,
 
Öğretmen Ayşe Çelik, 8 Ocak 2016 tarihinde Kanal D’de yayımlanan Beyaz Şov’a telefonla bağlanarak, “İnsanlar ölmesin, çocuklar ölmesin, anneler ağlamasın… Burada yaşananlar ekranlarda farklı yansıtılıyor. Sessiz kalmayın,”dediği için ‘’terör örgütü propagandası’’ yapmaktan yargılanıyor.
 
Biz aşağıda imzası olanlar,  hakkında soruşturma açılan öğretmen Ayşe Çelik’in “söyledikleri suçsa, biz de bu suça ortak oluyoruz,’’ diyerek destek olduğumuz için “terör propagandası’’ yapmaktan yargılanıyoruz.
 
Bu desteği, ölümlerin durmasını istemenin, “çocuklar aç susuz kalmasın’’ demenin, yani en temel hak olan yaşam hakkını savunmanın “terör propagandası’’  olarak nitelendirilemeyeceğine, insanlığın en temel ve haklı talebi olan yaşamı ve barışı savunma anlamına geldiğine inandığımız için veriyoruz.
 
İnsanlığın en temel vicdani değerlerini savunmayı terör propagandası yapmak kabul eden bir zihniyet ve hukuk düzeninin, insan hakları ve demokrasiyle bağdaşmadığına inanıyoruz.
 
Ölümlerin önünü almanın tek yolunun silahların susması ve barışın tesisi için  diyalog olduğunu düşünüyoruz. .
 
Ayşe öğretmenin televizyon programında söyledikleri, aydınlar olarak, kadinlar olarak birçoğumuzun doğrudan tanıklık ettiğimiz gerçeklerden, yaptığımız açıklamalardan farklı değil.
 
Hangi tehdit ve saldırı altında olursa olsun, demokrasi, insan hakları ve hukukun üstünlüğüne dayalı bir devletin insan yaşamını ve barışı savunanlara “terörist”  ve ”terör propagandacısı” yaftası yapıştırması ve yargılaması kabul edilemez.
 
İnsan hayatını ve barışı savunanları mahkum etmeye kalkmak, sadece demokrasiyi, insan haklarını hiçe saymak değil hayatın kendisini mahkum etmek anlamına gelir.
 
Bu vesileyle hem yurt içinde hem de uluslararası alanda her türlü savaş ve çatışmanın barış ve müzakereyle sonuçlanması gerektiğine ilişkin talebimizi yineliyor ve barışı savunanların hemen beraat ettirilmesini istiyoruz.
 
Ahmet Dindar / Ayşe Erzan / Ayşegül Devecioğlu / Ayşegül İyidoğan / Bahri Belen / Dilek Gökçin / Ercan İpekçi / Ergin Cinmen / Ferhat Tunç / Gençay Gürsoy / Gülseren Onanç / Gülşen Denizhan / Gürhan Ertür / Gürkan Develi / Halim Bulutoğlu / İbrahim Akın / İbrahim Sinemillioğlu / Mehmet Tursun / Mevlüt Ülgen / Murat Çelikkan / Nazmiye Özen / Nergiz Ovacık / Neşe Yaşın / Nil Özsoy Di/ Orhan Alkaya / Orhan Silier / Oya Baydar / Perihan Pulat / Pınar Önen / Süleyman Eryılmaz / Şanar Yurdatapan / Türkcan Baykal / Üner Eyüboğlu / Vecdi Sayar

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr