CHP İstanbul Milletvekili Barış Yarkadaş, "Adalet Bakanlığı hakim alımlarının mevzuata uygun olduğunu söylüyor. Ancak AKP'li avukatların tamamının hakimlik mülakatını nasıl geçtiğini açıklayamıyor" dedi. Yarkadaş, mevzuatın değiştirilmesini de eleştirdi.

'BAKANLIK TOP ÇEVİRİYOR'

Adalet Bakanlığı, CHP İstanbul Milletvekili Barış Yarkadaş'ın üç gündür açıkladığı "AKP'li hakimler" listesinde mevzuata aykırı herhangi bir uygulama olmadığını öne sürdü. Bakanlığın yazılı açıklamasına yanıt veren Yarkadaş "Bakanlık top çeviriyor, sorularımıza yanıt vermek yerine kafa karıştırmaya ve gerçeğin üstünü örtmeye çalışıyor" dedi.

 "HANGİ YETENEĞE GÖRE ATANDILAR?"

 Yarkadaş şöyle konuştu:

 "Adalet Bakanlığı'nın yayınladığı, yandaş medyanın da büyük bir hevesle sayfalarında yer verdiği yazılı metin, açıklama değil 'açıklamama'dır.

 Bakanlık, atanan hakim sayısı üzerinden tartışma yaratıp kafaları karıştırmaya çalışıyor. Biz AKP üyesi olan ve adli yargıya atanan kişilerin sayısını açıkladık. İdari yargıya yapılan atamalara ilişkin araştırmamız sürdüğü için sayıyı 900'le sınırlı tuttuk.

 Bakanlık ise atanan hakim sayısının 900 değil 1341 olduğunu söylüyor. Zaten itiraz edebildikleri tek nokta da bu...

Bakanlık, sayının dışındaki hiçbir tespitimizi yalanlayamıyor.

Örneğin onlarca AKP üyesinin hangi yetenek ve liyakate göre hakim olarak atandığı sorumuza yanıt veremiyorlar. Tüm atamaların mevzuata uygun olduğunu belirten bakanlık, mevzuatın neden değiştirildiğini de açıklayamıyor."

"MEVZUAT NEDEN DEĞİŞTİRİLDİ?"

Yarkadaş açıklamasını şöyle sürdürdü:

"Bakanlık, mülakatı geçen ve hakim olarak atanacak kişilerin mevzuata uygun olarak seçildiğini söylüyor. Ancak; mevzuatın neden değiştirildiğini ve yazılı sınavda aranan 70 puan şartının KHK yoluyla neden kaldırıldığını açıklayamıyor.

Örneğin, yazılı sınavda 80 puan alan avukatlar, aynı sınavda 55 alan AKP'liler karşısında başarısız sayılıyor. Yazılıda 55 alanların çoğu, mülakatı sorunsuz geçiyor ve hakim olmaya hak kazanıyor."

"TESADÜF MÜ!"

Yarkadaş, "Mülakatı kazanarak hakim olmasına karar verilenlerin yüzde 90'ının AKP üyesi ve yöneticisi olması tesadüf mü?" sorusunu da yöneltti.

Yarkadaş, "Kimin kaç puan aldığı ve neye göre mülakatı geçtiği neden açıklanmıyor?" diye sordu.

İLGİNÇ İSİMLER

"Bakanlık her iki sınavda da kimin kaç puan aldığını açıklamak zorundadır" diyen Yarkadaş, "Mülakatı geçtiği söylenen kişiler içinde karı - koca ve ikiz kardeşlerin özelliği ya da ayrıcalığı nedir?" sorusunu da yöneltti. Yarkadaş, tüm isimleri irdelediğini belirterek, "Listede karı - koca da yabancı uyruklu hakim de var" dedi.

BAKANLIĞA ÇAĞRI

"Bakanlık top çevirmek yerine bunları açıklamak zorundadır" diyen CHP'li vekil, sözlerini "Atamalara gölge düşmüştür... Bakanlık sınava dair tüm gerçekleri kamuoyuyla paylaşmalıdır" şeklinde sürdürdü.

Atanan yüzlerce hakimin AKP üyesi, yöneticisi, AKP'lilerin iş ortağı ya da birinci dereceden yakın akrabası olduğuna dikkat çeken Yarkadaş "Bunların tamamının tesadüf olduğuna kimseyi inandıramazsınız" dedi.

'AKP KONGRESİ Mİ MAHKEME Mİ?'

"İsimleri ve titrleri alt alta sıraladığınızda hiçbir şeyin tesadüf olmadığını görüyorsunuz" diyen Yarkadaş, mülakatı kazanarak hakim olma hakkını kazanan onbir kişiye daha dikkat çekti. Önceki gün de hakim olmaya hak kazanan AKP'li yirmi ismi açıklayan Yarkadaş "Bakanlık atamalarda hiçbir sorunun olmadığını söylemeye devam mı edecek? Bu aklımızla alay etmektir" tepkisini gösterdi. Yarkadaş "Partili hakimlik, Türkiye'ye yapılabilecek en büyük kötülüklerden biridir" sözlerini de sarf etti.

BİLAL ERDOĞAN'IN VAKIF BAŞKANI DA VAR

Yarkadaş, hakim olmaya hak kazanan on bir yeni ismi ise kamuoyuyla paylaştı. İsimler şunlar:

1- Aykut Kağnıcı

Bilal Erdoğan'ın yöneticisi olduğu TÜGVA'nın Tokat İl Başkanı... Ortağı FETÖ'den tutuklandı ve ceza aldı.

2- Cemil Doğanöz

Eşi AKP Tokat Merkez İlçe Yöneticisi

3- Hakan Akbal

AKP Mersin Milletvekili Aday Adayı

4- Harun Yüzüak

AKP Balıkesir Edremit eski İlçe Başkanı​

5- İsmail Fehmi Yaşar

AKP Tokat İl Başkan Yardımcısı

6- Mehmet Sinan Cebe

AKP Mersin eski İl Başkan Yardımcısı

7- Mehmet Yılmayan

AKP Şanlıurfa Haliliye İlçe Başkan Yardımcısı

8- Mustafa Temir

AKP Tokat eski İl Yöneticisi

9- Adem Öztürk

AKP Karadeniz Ereğli eski İlçe Başkanı

10- Muhteşem Özarslan

Hatay Erzin eski İlçe Yöneticisi

11- Hüseyin Koloğlu

AKP Rize Ardeşen Belediye Meclis Üyesi

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr