Darbe girişiminin ardından kamuda aralarında çeşitli sendikalara üye çok sayıda personelin de bulunduğu 70 bin kişi görevden alındı. Türkiye Kamu-Sen Genel Başkanı İsmail Koncuk, Başbakanlık’a gönderdiği dilekçede görevden almalarda yaşananlara dikkat çekti. Koncuk, taşrada bazı mülki amirlerin kurum amirlerine “bana isim bulun” diye baskı yaptıklarını, belediyelerde ise emekliliği gelmiş çalışanların emekliliğe zorlandıklarını, dilekçe vermeyenlerin tehdit edildiklerini belirtti.

Koncuk, Başbakanlığa gönderdiği dilekçede, darbe girişimine halkın gereken yanıtı verdiğini, bu alçakça girişimin demokrasiyi ortadan kaldıramayacağını tüm dünyaya haykırdığını vurguladı. Darbe girişiminin ardından kamuda yer alan uzantılarının devlet teşkilatından uzaklaştırılmalarının, hak ettikleri cezaya çarptırılmalarının son derece önemli olduğunu dile getiren Koncuk, adaleti sağlamanın, suçlu ile suçsuzu ayırt etmenin, her alanda adaletli bir hukuk düzeni kurup geliştirmenin devlete yüklenen görev olduğunu belirtti.

 

‘Bankada hesabın varsa yandın’

Koncuk, kamu görevlilerinin, terör örgütü ile ilgisi olduğu sonradan ilan edilen ve faaliyetleri durdurulan bir bankada hesabının bulunmasının suç olarak kabul edildiğine, kişilerin terör örgütüne yardımda bulunup bulunmadığının, suça katılıp katılmadığının araştırılmadığına, savunmaları bile alınmadan görevden uzaklaştırıldıklarına dikkat çekti.

 

Sanal paylaşım suç

Koncuk, sanal âlemde yapılan paylaşımların, kamu görevlisinin çocuğunun gittiği okulun görevden uzaklaştırmaya, işten çıkarılmaya gerekçe olarak gösterildiğini de kaydetti. Koncuk taşrada ise soyut iddia ve kasıt olmayan işlemlerin görevden uzaklaştırmaya veya işten atılmaya gerekçe olarak gösterildiğini de belirtti. Koncuk, “Öyle ki bazı mülki amirlerin, kurum amirlerine ‘bana isim bulun’ diye baskı yaptığı bilgileri gelmektedir” dedi.

Belediyelerde yaşananlara da dikkat çeken Koncuk, “Bazı belediye başkanları ise OHAL KHK’sini emekliliği gelmiş çalışanlara bir baskı unsuru olarak kullanarak, kişileri emekliliğe zorlamakta. Bu örnekler tüm kamu kuruluşları için de söylenebilir” dedi.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr