Zeytinlik alanların içinde ve yanı başında sanayi tesisi kurulmasına izin vermek isteyen AKP iktidarı, bu duruma itiraz eden üreticilere “mağdur” edebiyatı yapıyor. Zeytin Yasası’ndaki yönetmelik değişikliğine karşı Ayvalık Kent Konseyi’nin 2 bin 954 üretici imzalı itiraz dilekçesine Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’ndan yanıt geldi. Bakanlık, “3573 sayılı Kanun uygulamaları nedeniyle mağduriyet yaşayan sektörlerden gelen talepler dikkate alınarak, konunun değerlendirilmesine devam edilmektedir” ifadelerini kullandı.

1939 tarihli ve 3573 sayılı Zeytinciliğin Islahı ve Yabanilerinin Aşılattırılması Hakkındaki Kanun, zeytinlik alanların içinde ve 3 kilometre yakınında, zeytinyağı fabrikası dışında herhangi bir kirletici sanayi tesisi kurulamayacağına hükmediyor.

3 bin imza

Ancak Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından hazırlanan ve TBMM komisyonlarında görüşülmesine başlanan “Üretim Reform Paketi Kanun Tasarısı Taslağı”yla, “kamu yararı” gerekçe gösterilerek zeytinlik alanlarda, kimyevi atık bırakan, toz ve duman çıkaran tesislerin yapımının önü açılıyor. Değişikliğe karşı geçen ay gerçekleştirilen Ayvalık Zeytin Hasat Günleri kapsamında Ayvalık Kent Konseyi tarafından imza kampanyası düzenlendi. Toplanan yaklaşık 3 bin imza Gıda Tarım ve Hayvancılık, Çevre ve Şehircilik ile Bilim, Sanayi ve Teknoloji bakanlıklarına gönderildi. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’ndan konseye gelen yanıtta ise, bu konuda tereddütleri içeren görüş yazısının Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’na iletildiği vurgulandı. Ancak gönderilen yanıtın son bölümündeki, “Bakanlığımızca, 3573 sayılı kanun uygulamaları nedeniyle mağduriyet yaşayan sektörlerden gelen talepler dikkate alınarak, konunun değerlendirilmesine devam edilmektedir” ifadeleri dikkat çekti.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr