15 Temmuz darbe girişimin ardından Türkiye’den çıkan yabancı sermaye miktarı 112 milyon dolar oldu. Karşılıklı açıklamalarla ilişkilerin gerildiği Avrupa Birliği (AB) ülkeleri Türkiye’nin en büyük ticaret ortağı olmayı sürdürüyor. Türkiye’nin ihracatında da ithalatında da ilk sırada AB ülkeleri yer alıyor. TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda görüşülen Ekonomi Bakanlığı bütçesindeki dikkat çeken ayrıntılar özetle şöyle:

* 15 Temmuz darbe girişimi sonrasında ilk haftada yabancıların net varlık çıkışı 524 milyon dolar oldu. İlk 1 ayda toplam 259 milyon dolar net menkul kıymet çıkışı gerçekleşti.

* Yılın 9 ayında, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 2.7 azalan ihracat 104.2 milyar dolara gerilerken, ithalat da yüzde 6.5 azalarak 146.3 milyar dolar oldu.

* Ocak-eylül döneminde makine ve elektronik sektöründe dış ticaret açığı artarak yaklaşık 20.4 milyar dolar oldu.

İthalat azaldı

* Bu yılın ilk 9 ayında Türkiye’nin ithalat gerçekleştirdiği ülkelerde de ilk sırada AB ülkeleri yer aldı. AB ülkelerinden 56.9 milyar dolarlık ithalat gerçekleştirildi. 2016 yılında Çin’den ithalat yüzde 5, Almanya’dan ithalat yüzde 2 artarken, Rusya’dan ithalat ise yüzde 28.5 azaldı.

Kars’tan sıfır ihracat

* 2015 yılında 81 ilin 80’inden ihracat gerçekleştirildi. İhracat yapılmayan tek il ise Kars oldu.

* Ekonomi Bakanlığı’nın bütçesinde yeni oluşturulan Türkiye Varlık Fonu’nun ne amaçla kullanılacağı da ifade edildi. Bütçede, “Bu fon sayesinde, kamu borç stokunu artıran büyük yatırımlara kaynak oluşturmak için yurt dışına ve yabancı finansmana bağımlı olmak durumunda kalmayacağız. Devletle ya da KİT’lerle alakası olmayan, hazine garantisinin asla kullanılmayacağı, bir şirket ile bu fon tesis edilecektir” denildi.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr