Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, Trakya bölgesi değerlendirme toplantısına katılmak üzere karayoluyla Kırklareli'ne geldi. Toplantının yapılacağı otelin önünde Kırklareli Valisi Esengül Civelek tarafından karşılanan Bakan Müezzinoğlu, daha sonra toplantı salonuna geçti. Bakan Müezzinoğlu ile Vali Civelek'in yanı sıra bölge toplantısına Edirne Valisi Günay Özdemir, Trakya bölgesi milletvekilleri, belediye başkanları, siyasi parti temsilcileri, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri katıldı.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, toplantı öncesindeki demokrasinin gereği olarak farklı siyasi görüşlere sahip olunabileceğini ancak sorunların ortak olduğunu ifade ederek, "Siyasette tabi ki farklı perspektif oluyor olacak çünkü demokrasinin bir gereği. Ama insanımızın sorunları ortak, çözümleri de ne kadar ortak sahiplenirsek insanımız, bölgemiz kazanır. Bu toplantının bölgemize katkı sağlayacağına inanıyorum" diye konuştu. Müezzinoğlu'nun açıklamalarının ardından Trakya bölgesi değerlendirme toplantısı basına kapalı olarak devam etti. Ardından Sosyal Güvenlik Kırklareli İl Müdürlüğü'ne geçen Müezzinoğlu, çıkışta gazetecilerin sorularını yanıtladı.

BAKANDAN CİNSEL İSTİSMAR AÇIKLAMASI

Çok tartışılan 'cinsel istismar' yasa teklifiyle ilgili soru üzerine konuşan Bakan Müezzinoğlu tecavüzcüleri korumak gibi bir niyetlerinin olmadığını ifade ederek, "Yapılan her düzenlemenin eleştirilecek boyutları bulunabilir. Bugün Kırklareli'ndeyiz, ben geçtiğimiz dönem Edirne milletvekilliği yaptım. Edirne milletvekili olduğum dönemde hemen hemen her vatandaşla iletişim kurduğumuz her ortamda özellikle Roman vatandaşlarımız arasında kendi kültürlerini, kendi alışkanlıklarını, gelenekleri gereği kaçırmış veya kaçırmış genç yaşta. Bazen babaanne, anneanne, bazen anne karşımıza çıkıyor ve bize 2 çocukları olduğunu ama ikinci çocukta hastane 'bu yasal değildir' diye savcılığa bildirdi. Baba 3 yıldır hapiste, 2 çocuk var. Ki 6 yıl gibi bir ceza alıyor. 'Biz aile olarak perişanız, çocuklara yazık oluyor. Aile düzenimiz bozuluyor' diyorlar" dedi.

ROMANLARI KULLANDI

CHP İzmir Milletvekili Özcan Purçu'nun da bu konuda önergesi olduğunu belirten Bakan Müezzinoğlu, tecavüzcüler ile Roman gençlerin küçük yaşta evlenmelerinin ardından verilen cezanın ayırt edilmesi gerektiğini söyledi. Bu konuda gelecek önerilere açık olduklarını anlatan Müezzinoğlu sözlerini şöyle sürdürdü:

"Şimdi bildiğim kadarıyla CHP'nin İzmir milletvekili Roman kökenli Özcan beyin de önergesi var. Burada ülke insanımızın, geleneklerinden kaynaklanan belki biz doğru olmadığını mutlaka söylediğimiz boyutları vardır ama geleneklerinden, kültürlerinden sosyal yapılarından kaynaklanan bir sorun alanı var. Bu sorun alanını çözmek için yapmak istediğimiz bir düzenleme. Ama bunu farklı uçlara çekmek ve farklı uçlara çekerek siyasi kampanya yapmak muhtemelen CHP içindeki bazı milletvekillerinin bu anlamda kamuoyuna deklarasyonları da var. 'Düzenleme yapılması gerekir, bende bu konuda çalışacağım' diyen CHP'li milletvekilleri de var. Ama burada 'şu yanlışlar olmasın, tecavüzcü asla korunmasın' diyen tedbir almayı veya bu anlamdaki yanlışlığa müsaade etmemeyi önerirlerse varsa, bu önerileri de Sayın Başbakanımızın talimatı oldu, bunları değerlendireceğiz. Burada önemli olan tecavüz, baskıyla, korkuyla, tehditle, imkanla, güçle bir çocuğa, gence tecavüzü meşru zemine taşımak gibi bir niyetimizin, bir kastımızın olmadığını kamuoyunu da meclisteki arkadaşlarımız da biliyor. Ama 17-18 yaşında bir genç, 18 yaşındaki diğer genç de mahalle kültürünün getirdiği koşullarda kaçmışlar, buna aile de rıza göstermiş. Ama yasalar bunu suç sayıyor ve 6 yıllık gibi bir hapis cezası gibi bir süreçle biz burada herhangi bir sosyolojik olayı düzeltmeyiz. Sosyolojik olayları düzeltebilecek, buraların cezasıyla, güç kullanarak, tehdit ederek, tecavüzü cezasını farklı noktalara taşıyacak önerilerde getirilebilir. Bunun üzerine muhalefetle görüşerek belki varsa makul önerileri bunları da değerlendiririz. Sayın Başbakanımız bu anlamda bir talimatı olacaktır"

Bakan Müezzinoğlu açıklamalarının ardından SGK binasını gezerek kentten ayrıldı.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr