Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, Konya'da bakanlığı tarafından bir otelde düzenlenen 'İç Anadolu Bölgesi Bakanlık Koordinasyon ve Sektörel Ortak Akıl Toplantısı'na katıldı. İç Anadolu Bölgesi'ndeki 13 ilin milletvekilleri, valileri, birim amirleri ve sektör temsilcilerinin katıldığı toplantıda konuşan Bakan Çelik, Konya'nın 1 milyon 900 bin hektar tarım alanı, 737 bin hektar mera alanıyla tarımın kalbi olduğunu belirtti.

İç Anadolu Bölgesi'nin ise 8 milyon hektar tarım alanı, 4.5 milyon hektar mera alanı ile önemli olduğuna dikkat çeken Bakan Çelik, Türkiye'nin 2023 yılı için 153 milyar dolar tarımsal hasıla, 409 milyar dolarda ihracat hedefinin olduğunu belirtti.

Küresel rekabetinde olduğunu belirten Çelik, hem küresel rekabet hem de hedeflere daha iyi ulaşmak için bölgesel toplantılar yapıp, sorunları belirleyerek radikal kararlar almayı planladıklarını söyledi. Çelik, radikal kararlar alırken de toprağın kıymetinin bilinmesi gerektiğini vurguladı. Çelik, köyden kente göçleri önlemek içinde 18-40 yaş arasındaki genç nüfusun köye dönmesi için 30 bin lira hibe ve faizsiz kredi desteği sağladıklarını belirtti.

BAKAN ÇELİK'TEN SÜT FABRİKALARINA "SENİNLE UĞRAŞACAĞIM"

Ülkemizde üretilen sütün 18.6 milyona ulaştığını ve sütte fazlalık olduğunu belirten Çelik, 'Ulusal Süt Konseyi'nin üreticiden sütün litresinin 1 lira 15 kuruşa alınması yönünde karar aldığını ancak 1 liranın altında alımların olduğunun konuşulduğunu belirtti. Bakan Çelik, şunları söyledi:
"Kamuoyunda 85 kuruşa, 1 liraya alınıyor diye konuşuluyor. Bu laf nereden çıkarılıyor. Etrafımız ateş çemberi. Sıkıntılar olduğu için arz-talep dengesizliği var. Arz var ama talep oluşmadığı için sıkıntı yaşıyoruz. Oturdum sanayicilerle ne yapalım dedim. Süt günlüktür. İnek her gün sağılıyor ve değerlendirmemiz gerekiyor. O zaman ne yapalım dedik. Sütü, tozuna dönüştürürsek zaman kazanırız ve ihraç ederiz dediler. 4 bin lira süt tozu desteği istediler verdik. Dünya piyasalarında düşme olduğu için 4 bin 500 olmasını istediler, yaptık. Bir sanayicimizde 120 bin ton sütü çekeceğini söyledi, süt tozu yapmak için. 3-4 aylık dönem içerisinde süt daha fazla çekilmiş olacak. Daha sonra zaten dondurma dönemi açılıyor ve orada fazla sıkıntı olmayacak. Tekrar sorunlar yaşanmaya başlandı. Geçen bir toplantıda söyledim ve şimdi de söylüyorum. Sanayici arkadaşım, 4 bin 500 lira destekle sen süt tozunu yap diye senin istediğin desteği verdik. Sen bunu yeterli görmeyip araya müteahhitleri koyuyorsan uyanıklık yapıp 115 ton süt sözü verdiğinden sen aradan çıkıp araya müteahhitleri gönderip ucuz sütü alıp kendi fabrikanda işliyorsan benim senle işim var arkadaş. Ben seninle uğraşacağım. Yalnız ben değil bakanlar kurulu senle uğraşacak bunu bil. Böyle olmaz."

"ET FİYATINI YARI YARIYA DÜŞÜREBİLİRİZ"
Bakan Çelik, et ithalatının da devam edeceğini belirterek, şöyle konuştu:
"Bize ithal et uzun süredir geliyor. Bir müddet daha gelecek. Amaç üreticiyi ve sektörü hayvan varlığımızı istediğimiz noktaya taşımak zorundayız. Piyasadaki maliyetler belli. Burada üreticiyi sıkıntıya sokacak bir uygulamaya girmemek gerekiyor. Bizim eti yarı yarıya ithal etme imkanımız var. Fiyatı yarı yarıya düşürebiliriz. İthal ederiz piyasada fiyatı 15-20-22 liraya düşürürüz. Siz 35-32 liraya kıymayı almazsınız da 20-22 lirayla alabilirsiniz. Bu mümkün. Ama bu, bizim hayvan varlığına yapılabilecek en büyük kötülüktür. Bu doğru değil. Biz böyle bir ithalat peşinde değiliz."

Kıyma ve kuşbaşı tavan fiyatına uyanlara teşekkür eden Bakan Çelik, "Halkın kullandığı kıyma ve kuşbaşsısı ile ilgili bir tavan belirleyelim ve etle ilgili kararlarımızı revize ederiz dedik. Birileri başka şeyler yapmaya çalışıyor. Uyanlara teşekkür ediyorum. Ama bu kadar ince, hassas konuyu anlamayıp ben bunu daha pahalı satarım diye havan varlığımızın geleceğiyle ilgili hesapsız, kitapsız hareket edenleri milletimizin vicdanına havale ediyorum. Nasıl olsa bir 100 bin ton, 200 bin ton ete ihtiyaç var. Bunu fırsat bilip yaklaşanlara fırsat vermeyeceğiz. Pazartesi günü bakanlar kurulunda ciddi sunumlarımız var. Orada aldığımız kararlar var. Et, hayvan nasıl gelecek buraya. Nasıl daha uygun şartlarda üreticiye verilecek. Nasıl hibe edilecek. Bunların çalışmalarını bakanlık olarak tamamlamış bulunuyoruz."dedi.

Bakan Çelik, toplantı ara verildikten sonra salonda bölgede yetiştirilen yöresel ürünlerin bulunduğu stantları gezdi. Bu sırada Bakan Çelik'e, Gıda Tarım ve Hayvancılık Aksaray İl Müdürlüğü tarafından da 'Aksaray malaklısı' olarak bilinen 1 aylık çoban köpeği hediye edildi.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr