Bombalı suikast sonucu yaşamını yitiren siyaset bilimci, Ankara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi öğretim üyesi, eski Ordu Milletvekili ve gazetemiz yazarı Bahriye Üçok, katledilişinin 26. yılında anılıyor.

Yaşamı boyunca “İslam ve kadın, İslamiyette kadının yeri ve önemi” konularında çalışmalarda bulunan Üçok, 1953 yılında Ankara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi’nin ilk kadın üyesi oldu. 1964 yılında “İslam Devletlerinde Kadın Hükümdarlar” adlı çalışmasıyla da doçent unvanını aldı. Arapça ve Farsça’yı iyi derecede bilen Üçok, Kuranıkerim’e bağlı kalarak, İslam dinini çağdaş, gerçekçi ve dinin özünde bulunan hoşgörüyle yorumladı. Bu nedenle 1960’lı yıllardan itibaren tehditler almaya başladı ve akademik çalışmalarına ara vermek zorunda kaldı. 1971 yılında Cumhurbaşkanı Cevdet Sunay tarafından kontenjandan senatör seçildi. Üçok, 1977’de CHP’ye katıldı. 12 Eylül’den sonra açılan Halkçı Parti’nin 1983’te kurucu üyesi oldu ve aynı yıl Ordu milletvekili olarak TBMM’ye girdi. Üçok, 6 Ekim 1990’da, evine gönderilen bombalı paketin patlaması sonucu yaşamını yitirdi.

Üçok, katıldığı toplantılarda sık sık laiklik, kadın hakları ve irtica faaliyetleri üzerinde durmuş, "laikliğin savunucusu ilahiyatçı" olarak tanınmıştı.

 

Bahriye Üçok Balıkesir'de anıldı

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr