MHP'de rultay krizi devam ediyor. Çağrı heyetinin dün yaptığı açıklama 19 Haziran Pazar günü Ankara'da tüzük kurultayının düzenleneceğini açıklamasının ardından, bir açıklama da Bahçeli'den geldi. MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, Olağanüstü Büyük Kurultay süreciyle ilgili açıklama yaparak, "Kurultay yasal değildir. Dava arkadaşlarımız 'yasal geçerliliği olmayacak' sözde bir kurultaya davet edilmiştir. 19 Haziran 2016 tarihinde tertip edileceği söylenen yasa dışı kongreye ilişkin olarak ilan usullerine uyulmamış ve de kongrenin iptaline sebebiyet verecek mevzuata aykırı işlemler gerçekleştirilmiştir. Bu haliyle söz konusu kurultayın 'yasal zeminde' hayat bulması mümkün olmayacaktır" dedi.

 Bahçeli, Olağanüstü Büyük Kurultay süreci hakkında yazılı bir açıklama yaptı. Bahçeli, 19 Haziran'da yapılacak kurultayın yasal olmadığını belirterek, "Bilindiği üzere; Milliyetçi Hareket Partisi 6'ncı Olağanüstü Büyük Kurultay tarihi 10 Temmuz 2016 olarak belirlenmiş ve de kamuoyuna ilan edilmiştir. Ancak, aylardır aziz dava arkadaşlarımızda kafa karışıklığı yaratarak, oluşturulan bilgi kirliliğinden sonuç almayı umut edenler; bu defa da Milliyetçi Ülkücü Hareketin birlik ve beraberliğine bir kez daha musallat olmuş, 19 Haziran 2016 tarihinde olağanüstü kurultay yapılacağını ilan etmişlerdir. Ortada Milliyetçi Hareket Partisinin yetkili organları tarafından karar altına alınmış ve kamuoyuna ilan edilmiş olan bir kurultay takvimi mevcut olmasına rağmen, dava arkadaşlarımız 'yasal geçerliliği olmayacak' sözde bir kurultaya davet edilmiştir. Kurultay yasal değildir. Ankara 12'nci Sulh Hukuk Mahkemesi tarafından verilen kararın Yargıtay 18'inci Hukuk Dairesi tarafından onaylanmış olması, Çağrı Heyetinin yasalara, tüzük ve mevzuata aykırı olarak kongre toplamak hakkını vermeyecektir" ifadelerini kullandı.

"AKYURT İLÇESİNDE GERÇEKLEŞTİRİLMEYE TEŞEBBÜS EDİLMİŞTİR"

Kongrenin yapılacağı yerin de uygun olmadığını bildiren Bahçeli, "Siyasi Partilerin Büyük Kurultayı ancak ve ancak Ankara'nın İl Merkezi'nde toplanabilecektir. Siyasi Partiler Kanunu'nun 31'nci maddesi; 'Siyasi partilerin merkez teşkilatı Ankara il merkezinde; …… bulunur' ifadesine yer vermiştir. Siyasi Partiler Kanunu'nun Üçüncü Bölümünün Başlığı 'merkez teşkilatı' şeklinde olup; bu bölümün ilk maddesi olan ve de 'Siyasi Partilerin Genel Merkez Teşkilatı' başlığını taşıyan 13'üncü maddesi 'Siyasi partilerin merkez organları büyük kongre, genel başkan ile diğer karar, yönetim, icra ve disiplin organlarından ibarettir' ifadesine yer vermiştir. Görüleceği üzere Siyasi Partiler Kanunu Büyük Kongre'yi merkez teşkilatı organları arasında saymış olup, merkez teşkilatının da Ankara il merkezinde olacağına işaret etmiştir. Milliyetçi Hareket Partisi Tüzüğünde aksi yönde bir hüküm bulunmadığı gibi; Parti Tüzüğü'nün 14'üncü maddesine göre 'Parti Genel Merkez Teşkilatı Ankara İl Merkezi'nde kurulur' ifadelerine yer vermiştir. Ancak hal böyle olmasına rağmen 19 Haziran 2016 tarihli MHP Olağanüstü Büyük Kurultayı (Tüzük Değişikliği Gündemli) Ankara İl Merkezine 32 km uzaklıkta bulunan Akyurt ilçesinde gerçekleştirilmeye teşebbüs edilmiştir" açıklamasında bulundu.

"MEVZUATA AYKIRI İŞLEMLER GERÇEKLEŞTİRİLMİŞTİR"

MHP lideri Bahçeli, açıklamasını şöyle sürdürdü:

"Yargıtay istisnasız bütün kararlarında 'tüzelkişinin merkezi' ve 'yerleşim yeri' kavramlarını 'Tüzel Kişilerin Yerleşim Yeri' başlığını taşıyan Türk Medeni Kanunu 51'inci maddesi ışığında tespit etmektedir. Yargıtay kararlarından da anlaşılacağı üzere, tüzel kişinin merkezi kavramı tespit edilirken, yargı çevreleri esas alınarak tespit yapılmaktadır. Ankara'nın 32 km dışında ayrı bir yargı çevresi olan ve ayrı bir idari birim olan Akyurt İlçesinde siyasi parti kongresi yapmaya teşebbüs etmek, asla yasal bir işlem değildir. Devletin eli altındaki resmi kurumların, yasal olmayan ve Ankara İl Merkezi dışında toplanan bu kurultay girişimi karşısında sessiz kalmaktadırlar. Oysa bugüne kadar verilmiş olan Yargı kararlarında da, merkezin bulunduğu çevre dışında gerçekleşen genel kurulların yok hükmünde olduğu açıkça vurgulanmıştır. Ayrıca 19 Haziran 2016 tarihinde tertip edileceği söylenen yasa dışı kongreye ilişkin olarak ilan usullerine uyulmamış ve de kongrenin iptaline sebebiyet verecek mevzuata aykırı işlemler gerçekleştirilmiştir. Bu haliyle söz konusu kurultayın 'yasal zeminde' hayat bulması mümkün olmayacaktır"

"BAHÇELİ GELMESE DE YAPACAĞIZ"

MHP Çağrı Heyeti, 19 Haziran Pazar günü Ankara'da düzenlenecek olan tüzük kurultayına ilişkin dün bir açıklama yapmıştı. Heyet Sözcüsü Ayhan Erel yaptığı açıklamada, kongre programında Genel Başkan için bir konuşma bölümünün yer aldığını, ama Bahçeli'nin gelmemesi durumunda da kongrenin yapılacağını söyledi.

Çağrı heyeti tüzük kurultayının yapılacağını belirterek "Buraya menkul yetkilerle gelmedik. Türkiye Cumhuriyeti'nin kanunlarından, Anayasa'nın verdiği yetkiyle geldik. Egemenlik kayıtsız, şartsız Türk milletinde olduğuna göre, Anayasa yetkilerini bu şekilde kullanır. Yargı bağımsız mahkemelerce karar verir. Biz de Çağrı Heyeti olarak Türk milletinin verdiği bu karardan kaçmayız, milletimizin emrindeyiz, bu görevi de yerine getireceğiz" dedi.

AKŞENER: KONGREMİZ MEŞRU

MHP Genel Başkanı adayı Meral Akşener, çağrı heyeti tarafından Pazar günü düzenlenecek olan MHP Kurultayı'na ilişkin basın açıklamasında "Çok uzun bir yoldan geldik. Çok zor şartlar altında çok seviyesiz ağır hakaretler uğrayarak ama hukuka bağlılıklarını adalet arayışlarını tahrip edildiğinin farkında olarak, korku duvarını yıka yıka bu noktaya geldik. Pazar günü yapılacak olan kurultay öncelikle Tüzük Kurultayı'dır. 'Korsan kongre' iddiaları yanlış bilgilendirmeye dayalı. 19 Haziran'daki kongremiz meşru, zorunlu ve hukuka uygundur. Tüzük değiştikten sonra alınacak kongre kararı da kesin bir karardır. Çağrı heyeti mahkeme kararı ile atanmıştır. Aksini uygulamak isteyenler yargılanacaktır" dedi.

AKŞENER YOLUNU AYIRDI

Genel başkan adayları Sinan Oğan, Ümit Özdağ, Koray Aydın, Sait Gönen ve Süleyman Servet Sazak, dün akşam “19 Haziran’daki tüzük kurultayında yapılacakları konuşmak” için iftar yemeğinde bir araya gelirken, Akşener bu yemeğe katılmadı.

Akşener dün düzenlediği basın toplantısında, Oğan’ın daveti için kendisine teşekkür ederek, “katılamayacağını” belirttiğini dile getirdi. Akşener, “Çok yoğun programım olduğu için katılamayacağımı söyledim. Herhangi bir sorun yok” dedi.

MUHALİFLERE BİR VEKİL DAHA KATILDI

Öte yandan, MHP Isparta Milletvekili Nuri Okutan, “ülkücü iradenin ortaya koyduğu iradeye uyarak, 19 Haziran Pazar günü yapılacak olağanüstü tüzük kurultayına katılacağını” açıkladı. Okutan’la birlikte MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’ye açıktan muhalefet eden milletvekili sayısı dörde çıktı. Bahçeli’ye daha önce Gaziantep Milletvekili Ümit Özdağ, Kayseri Milletvekili Yusuf Halaçoğlu ve Balıkesir Milletvekili İsmail Ok açıktan muhalefet etmişti.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr