Nobel ödüllü bilim insanı Aziz Sancar İstanbul Arel Üniversitesi’nde öğrenci ve akademisyenler ile bir araya geldi. Nobel’i kazanma hikâyesini yansıtan bir konuşma yapan Sancar, 35 sene süren DNA hasar onarımı mekanizması çalışmaları ile hücrelerin nasıl çalıştığını, kanser hücrelerinin nasıl oluştuğunu, nedenlerini ve insanoğlunun yaşlanma sürecine dair yaptığı çalışmalarını paylaştı.

Sancar şunları söyledi: “Bu seviyeye gelmemde Köy Enstitüsü mezunu öğretmenlerime, tıbbiyedeki öğretmenlerime çok borcum var. ‘Başarılı olmak için ne tavsiye edersiniz’ diye soruluyor. Tavsiyem şu; çok çalışacaksınız ama gözünüzü seveyim politika ile uğraşmayın. Temel bilim yapın. Hem temel bilim, hem uygulamalı bilim yaparsak, Avrupa, Amerika ve dünyanın en iyi devletleriyle yarışabiliriz” dedi.

İşçilerden ödül

En kıymetli ödüllerden birinin İsveç’teki Türk işçilerden aldığı ödül olduğunu ve bu ödülün masasında durduğunu söyleyen Sancar, sözlerini şöyle sürdürdü;

“Ben de işçiyim. Pasaportumda işçi yazıyor, bir gün sabaha karşı gelen bir telefonla ‘Nobel Ödülü’nü kazandınız ,tebrik ederiz, hazırlanın yarım saat içinde tüm basın mensuplarına bilgisi verilecektir’ diye arandım. Sevgili dostum Orhan Bursalı projelerime her zaman inanmıştır, her çalışmamın ardından ‘bu sefer Nobel’i sen alacaksın’ diye hep desteklemiştir. Sonuç olarak 35 yıl gibi uzun süren çalışmalarımın sonucunda ödülü almaya hak kazandım. Nobel’den kazandığım parayla Amerika’da eşim Gwen Sancar ile “Türk Evi” kurduk. Burada ki amacımız Türk kültürünü ve Atatürk’ü önce Amerika’ya sonra tüm dünyaya tanıtmak” diye konuştu.

İstanbul Arel Üniversite’si Tepekent Yerleşkesin’de bulunan 250 kişilik dersliğe de törenle ‘Aziz Sancar Amfisi’ adı verildi. Sancar, adının verildiği salonda ilk dersi kendisi yaptı.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr