Cezaevinde büyümek zorunda kalan atipik otizimli, 5 yaşındaki Poyraz Ali’nin eğitimi ve rehabilitasyonu, uzun bir aradan sonra Gebze Cezaevi’nde yeniden başladı. Ancak, cezaevi yönetimi, Poyraz Ali’nin eğitimlerine annesinin katılmasını engelliyor. Cezaevi yönetimi, Poyraz Ali’yi, ‘psikolojisi bozulur’ diye sivil araçla rehabilitasyona götürmek istiyor. Ancak anne Zeynep Bakır’ın, araç sivil diye çocuğunun yanında bulunmasına izin verilmiyor.

Bakırköy Cezaevi’nde kalan Poyraz Ali’nin annesi Zeynep Bakır, 1 Ağustos’ta Silivri 9 No’lu Cezaevi’ne sürüldü. Poyraz Ali’nin bütün düzeni altüst oldu. Babası Emrah Bakır ile Trabzon’a giden çocuk, hem annesinden hem de eğitiminden mahrum kaldı. Zeynep Bakır, bu sürede, Adalet Bakanlığı’na ve cezaevi idaresine dilekçeler yazdı. Her seferinde ret cevabı alınca Anayasa Mahkemesi’ne (AYM) başvurdu. Bakırköy’e geri gelebilmek istiyordu. AYM’den de yanıt gelmeyince açlık grevine başladı. Eylemi ses getirdi. Bakır, 19 Kasım’da Gebze Cezaevi’ne sevk edildi. Sonra oğlunu da yanına aldı.

Yetmedi mi?

Poyraz Ali için bin bir emekle Bakırköy cezaevinde kurulan düzen, Gebze cezaevinde yok. Poyraz Ali için mücadele eden aktivistlerden gelen son açıklama şöyle: “3 yıldır ring aracıyla ve silahlı askerlerle rehabilitasyona giden Poyraz Ali, psikolojisi bozulur diye makam aracı ve sivil askerlerle gidecekmiş. Ama ANNESİZ! Oysa, Poyraz Ali annesi olmadan kapıdan dahi çıkmıyor. Bu çocuğun hapishane koşullarında yaşaması, sayısız travmatik olaya şahit olması, görüş cezası verildiği için babasına hasret kalması, denetimli serbestlik hakkının engellenmesi, bir hapishaneden diğerine sevk edilmesi, oyuncakları bile direne direne içeri alınması ve daha bir çok zulüm psikolojisini bozmuyor da zaten görmeye alıştığı silahlı askerler ve hapishane araçları mı hassasiyet konusu? Yoksa asıl amaç yine çocuğun sağlığını kullanarak anneye yapılan baskılara bir yenisini eklemek mi? Yetmedi mi?”

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr