Yüksek mahkeme açıklamasında, bireysel başvuru kararlarının açıklanmasını yasaklayan bir hükmün olmadığını söyledi. Anayasa Mahkemesi, Adalet Bakanı Bekir Bozdağ'ın, Can Dündar ve Erdem Gül'e ilişkin "hak ihlali" kararını eleştirerek, “AYM’nin verdiği kararın yasayı ve anayasayı ihlal ettiği açıktır” sözleriyle kararı aynı şekilde yorumlayan gazetelere tepki gösterdi.

Erdoğan'ın AYM çıkışının nedenini Cindoruk açıkladı

Kılıçdaroğlu'ndan Erdoğan'a AYM yanıtı: Narsist

İstanbul Barosu: Erdoğan milleti tanımadığını söyledi

Erdoğan sinyali verdi, AKP'liler peş peşe konuştu: AYM kapatılsın

AYM Başkanı'ndan Erdoğan'a yanıt... Salonda alkışlanan sözler

Anayasa Mahkemesi Başkanı Zühtü Arslan da bu sabah, mahkemeye yöneltilen eleştirilerle ilgili açıklamalarda bulunmuştu.

Anayasa Mahkemesi, bu gün bazı gazetelerde çıkan 'iptal kararları' ile 'ihlal kararları'na ilişkin açıklamada şu ifadelere yer verildi:

'1 Mart 2016 tarihinde bazı gazetelerde 'iptal kararları' ile 'ihlal kararları'nın karıştırılmasından kaynaklanan yanlış değerlendirmeler yapıldığı görülmüştür. Anayasa’nın 153. maddesinin birinci fıkrasında 'İptal kararları gerekçesi yazılmadan açıklanamaz' hükmü yer almaktadır. Anılan kural, Anayasa Mahkemesinin iptal davası ve itiraz başvurusu sonucu vermiş olduğu 'iptal kararları' için geçerli olup bireysel başvuru sonucu vermiş olduğu 'ihlal kararları' yönünden herhangi bir hüküm ifade etmemektedir. Sayın Başkan’ın göreve gelmesinden hemen sonra iptal kararlarının gerekçesi yazılmadan açıklanmayacağı 20 Mart 2015 tarihli basın duyurusu ile kamuoyuyla paylaşılmış ve belirtilen tarihten bu yana Anayasa’nın anılan hükmüne titizlikle riayet edilmiştir.


BİREYSEL BAŞVURU KARARLARI

Öte yandan, Anayasa’nın diğer hükümlerinde ve 6216 sayılı Anayasa Mahkemesinin Kuruluşu ve Yargılama Usulleri Hakkında Kanun’da da gerekçesi yazılmaksızın bireysel başvuru kararlarının açıklanmasını yasaklayan bir hüküm bulunmamaktadır. Mahkememizin bugüne kadar ki uygulamaları da bu yönde olup tutuklulukla ilgili ihlal kararları gerekçesi yazılmadan kısa karar şeklinde mahkemesine gönderilmekte ve kamuoyu tarafından yakından takip edilen bireysel başvurularla ilgili olarak basın açıklamaları yapılmaktadır.'

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr