Türkiye’nin kurucu üyesi olduğu Strasbourg merkezli Avrupa Konseyi’nin, (AK) Anayasa Mahkemesi’nin (AYM) gazeteciler Can Dündar ve Erdem Gül’ün serbest bırakılmasına ilişkin aldığı kararla ilgili iki farklı açıklama yapması dikkat çekti. Avrupa Konseyi, değişikliğin sebebine ilişkin sorulan soruya cevap vermedi.

AYM’nin Cumhuriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Can Dündar ile Ankara Temsilcisi Erdem Gül ile ilgili kararını memnuniyetle karşılayan AK Genel Sekreteri Thorbjørn Jagland, iki gazetecinin hemen serbest bırakılmasını ümit ettiğini vurgularken AYM ile ilgili de uyarı olarak nitelendirilebilecek bir ifade kullandı. Jagland, "AYM’nin Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’ni esas alarak Türkiye’deki ifade hürriyetinin korunması adına otoritesini kullanmaya devam edeceğine güveniyorum" dedi.

Ancak bir saat on dakika sonra yapılan ikinci yazılı açıklamada bu cümlenin yer almadığı görüldü. AYM’yi ifade hürriyetinin korunması için aktif göreve çağıran cümle yerine, "Hüküm, kararlarını Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’ni esas alarak veren bağımsız AYM’nin önemini gösterir" ifadesi yer aldı.

AK, Jagland’ın genel sekreter olarak seçilmesinden sonra Türkiye’de insan hakları ihlalleri, yargı bağımsızlığının, hukukun üstünlüğünün ve kuvvetler ayrılığının zedelenmesine yeteri kadar ses çıkarmamakla itham ediliyor.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr