Alman Süddeutsche Zeitung gazetesine konuşan Schulz, son dönemde Mısır üzerinden artan sığınmacı akını karşısında böyle bir yola gidilmesinin gerekli olduğunu söyledi.

Türkiye ile AB arasında imzalanan geri kabul anlaşmasının, AB değerlerinden vazgeçmeden, işbirliği olabileceğini gösterdiğini kaydeden Martin Schulz, Mısır ile de kapsamlı bir anlaşma imzalanması gerektiğine işaret etti.

Mısır’ın Uluslararası Para Fonu IMF’den talep ettiği 12 milyar Dolar krediye atıfta bulunan Schulz, bir taraftan yardım alıp diğer taraftan sığınmacılar konusunda işbirliğinden kaçınmanın doğru olmayacağına vurgu yaptı.

Gazetenin bildirdiğine göre, IMF’den 12 milyar Dolar kredi almayı uman Mısır Devlet Başkanı Sisi, insan kaçakçılığına ve illegal göçe karşı tedbir alma sözü verdi.

Mısır’ın son dönemlerde Libya’nın ardından Avrupa’ya göç akınında önemli bir merkez haline geldiği belirtiliyor. Başta Eritre, Sudan, Nijerya olmak üzere, Sahra ülkelerinin Mısır güzergâhını kullanması AB ülkelerini tedbir alma yoluna itiyor. AB verilerine göre, 2016 yılında 8-10 günlük tehlikeli yolculuğu göze alarak, Mısır üzerinden İtalya’ya ulaşan sığınmacıların sayısı 3 bin 800’ü buldu. Birleşmiş Milletler Mülteciler Yardım Fonu verilerine göre ise, Akdeniz üzerinden AB’ye ulaşan sığınmacı sayısı 2016 içerisinde 130 bin oldu.

Mısır ordusunun son iki hafta içerisinde çok sayıda kaçak göçmen botunu durdurduğu belirtiliyor. Son olarak iki gün önce 600 sığınmacıyı taşıyan tekne Mısır açıklarında batmış ve 43 kişi yaşamını yitirmişti.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr