Avrupa yakasında Kazlıçeşme’den başlayacak, Anadolu yakasında ise Göztepe Kavşağı mevkiinde sona erecek proje, 2011 yılında onaylanarak, temeli atılmıştı. Plan, projeye o günden bu güne kadar her iki yakada sürdürülen çalışmaların da eklenmesi nedeniyle  revize edildi.

PLANDA NE DEĞİŞTİ

Avrupa yakasındaki sahil bandı olan Kennedy Caddesi’nde sürdürülen yol genişletme ve kavşak çalışmaları yeni plana işlendi. Kazlıçeşme’den Kumkapı’ya kadar 561 bin metrekarelik alanda yer alan kavşaklar yeniden düzenlenerek genişletildi. 2011 yılında hazırlanan planda yer almayan Yenikapı Dolgu Alanı, mevcut İDO feribot iskelesi gibi alanlar da plana işlendi. Öte yandan planın Asya yakasındaki ayağında ise E-5 güzergâhında bulunan Göztepe Köprüsü'nden Haydarpaşa limanına kadar olan yaklaşık 500 bin metrekarelik alanda çok fazla değişikliğe gidilmedi.



ÖZEL MÜLKİYETİN OLMADIĞI ALANLAR TERCİH EDİLDİ

Kamulaştırma maliyetlerinin düşük olması için projenin özel mülkiyet alanlarından ziyade kamusal alanlardan geçirilmesine dikkat edildi. Planlar için hazırlanan raporda, altyapı çalışmalarının “özel mülkiyetin olmadığı alanlarda çözülmesi göz önünde tutularak yeniden planlanma mecburiyeti doğduğu” ifadelerine yer verildi.

AVRASYA TÜNELİ’NİN AVRUPA AYAĞI ‘DÜNYA TARİH MİRASININ’ İÇİNE ÇIKIYOR

Projenin Avrupa ayağı, İstanbul’un tarihi alanları içinde yer alan UNESCO Dünya Tarihi Mirası Alanı içerisinde yer alıyor. Kazlıçeşme’den Kumkapı’ya kadar uzanan “Tarihi Yarımada’nın da bulunduğu alan ‘tarihi ve kentsel sit” alanı olarak kabul ediliyor. Ayrıca birinci derece koruma bölgesi olan “Kara surları” ve kara surları ile deniz surlarının birleştiği “Mermer Kule” de proje sınırları içerisinde yer alıyor.

AVRASYA TÜNELİ’NİN ROTASI NASIL OLACAK

Kamuoyunda ‘Avrasya Tüneli’ olarak bilinen ‘İstanbul Boğazı Karayolu Tüp Geçişi Projesi’ Avrupa yakasında Florya-Sirkeci Sahil Yolu'nun (Kennedy Caddesi) Çatladıkapı mevkiinde yol üstüne çıkacak, Anadolu tarafında ise Ankara Devlet Yolu’nun Göztepe Kavşağı mevkiinde sona erecek. Tünele girişin sağlandığı yollarla birlikte toplam 14.6 kilometreden oluşan projenin boğaz altında yer alacak kısmının uzunluğu ise 5.5 kilometre olacak.

İTİRAZ SÜRESİ 30 GÜN

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nda duyurulan revize planlar, 30 gün boyunca askıda kalacak ve 21 Mayıs 2016'da askıdan inecek.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr