İstanbul'un iki yakası denizin altından Avrasya Tüneli ile birleştirildi. 20 Aralık'ta açılışı gerçekleştirilen Avrasya Tüneli'nde otomobiller için 16,60 lira, minibüsler için ise 24,90 lira ücret alınıyor. Tünel, boğaz köprüleri ile geçilen İstanbul Boğazı'nı denizin altınan geçilmesini sağlıyor.

GEÇİŞLER BİR MERKEZDEN İZLENİYOR

Hürriyet gazetesi yazarı Vahap Munyar da bu izleme merkezinde yaşanan bir olayı bugünkü köşesine taşıdı. Munyar'ın yazısına göre Avrasya Tüneli'nden geçiş sırasında bugüne kadar 5-6 "kapalı ortam" vakası yaşandı. Tünel yetkilileri "kapalı ortam" fobisi olan sürücülere motorsikletli bir ekibin müdahale ettiğini aktardı.

Munyar'ın yazısındaki ilgili bölüm şöyle:

Aracın durduğu yere en yakın motosikletli görevli 2-3 dakikada sorun yaşanan noktaya ulaştı. Aracın sürücüsüne sordu:

- Sorun nedir? Neden durdunuz?

Sürücü kapalı ortam korkusunu aktardı:

- Kapalı ortam korkum var. Köprü trafiğine takılmadan Avrasya Tüneli’nden geçmek istedim. Kapalı ortam korkumu yenemedim. Aracı kullanamayacak haldeyim. Beni buradan çıkarın.

Sürücüyü psikolojik açıdan rahatlatabilecek bir başka görevli çağırıldı. Sıkıntı yaşayan araç sürücüsü verilen destekle tünelden çıkarıldı. Yaşanan “kapalı ortam korkusu” sorunu Yapı Merkezi Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ersin Arıoğlu, ATAŞ Yönetim Kurulu Başkanı Başar Arıoğlu ve CEO Seok Jae Seo’ya iletildi.

Ersin Arıoğlu, bu durumu Avrasya Tüneli’nin yönetim merkezindeki buluşmamızda paylaştı:

- Tünelde bugüne kadar 5-6 “kapalı ortam korkusu” vakasıyla karşılaştık.

Yenikapı’dan Anadolu yakasına giderken tavandaki mavi ışıklandırma dikkatimi çekti. Renk seçiminde dünyadaki araştırmaları dikkate aldıklarını vurguladı:

- Norveç’te 40 kilometrelik bir tünel var. O tünel için anket yapılmış. Gri tonlu ışıklandırma, araç sürücüsü ve yolculara iyi gelmiyor. Sinirleri gerebiliyor. Kırmızı ışık da asla tavsiye edilmiyor.
Sarının bazı tonlarının kabul edilir düzeyde olduğunu kaydetti:

- Sarı ışık karmaşık duygular yaratıyormuş. Mavi ışıklandırmanın sakinleştirici etkisi olduğu kabul ediliyor.

Başar Arıoğlu araya girdi:

- İlk projede Avrasya Tüneli’nin çapı 12.5 metre planlanmıştı. İşe başlayınca çapın 13.7 metre olması gerektiğini görüp, Ulaştırma Bakanlığı’na anlattık. Tünel derine inip çıkıyor, 12.5 metrelik çap yeterli olmayacaktı.

Gişeden gişeye 5.5 kilometre olan tünelin virajlı olmasının nedenini merak ettim, Ersin Arıoğlu yanıtladı:

- Viraj monotonluğu önlüyor. Tünel düz olsa, monotonluk sürücünün dikkatini dağıtabilir.

Vahap Munyar'ın yazısını okumak için tıklayın.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr