Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ile Başbakan Ahmet Davutoğlu arasında bürokrasiye yapılacak atamalarda büyük sıkıntı yaşandığı belirtiliyor. İkili arasındaki anlaşmazlık nedeniyle asaleten atamalar yapılamadığı için müsteşar, müsteşar yardımcıları ve genel müdürler başta olmak üzere pek çok bakanlıkta üst düzey görevler, vekâleten yürütülüyor. Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun, vekâleten görev sürelerini 3 ayla sınırlandıran Başbakanlık genelgesindeki süre 2 Mart’ta sona eriyor.

Parti kulislerinde, Cumhurbaşkanlığı ve Başbakanlık arasındaki atama anlaşmazlığının ‘vekâlaten görevlendirme’ nedeniyle şimdiye kadar açığa çıkmadığı, ancak 2 Mart’tan sonra asaleten atama yapılması gerekeceği için daha da büyüyeceğine dikkat çekiliyor.

Önce AKP MKYK, ardından AKP MYK ve Bakanlar Kurulu’nda ağırlığını koyan Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, bürokrasiye yapılacak atamalarda da söz sahibi olmak istemesi nedeniyle Başbakan Ahmet Davutoğlu ile 3’lü kararname ile yapılacak atamalarda anlaşmazlık yaşadığı belirtiliyor. Davutoğlu, hükümetin kurulmasının ardından 2 Aralık 2015’te yayımladığı genelgeyle neredeyse tüm atamaları durdurdu.

Kulislerde atamalarla ilgili şu değerlendirmeler yapılıyor:

'BİR SENDEN BİR BENDEN'

Bakanlar Kurulu’nun oluşumunda Erdoğan’ın etkisini kıramayan Davutoğlu, bürokraside bunu tersine çevirmek istiyor. Bir bakanlığın müsteşarının kim olacağına Erdoğan’ın karar vermesi durumunda mutlaka alt görevlerden birine kendine yakın bir ismin getirilmesi için uğraşıyor.

‘BÜYÜKELÇİLER’ SIKINTISI

Hükümet kurulmasının üzerinden 2.5 ay geçmesine karşın bakan yardımcılıklarına yapılan atamalar tamamlanamadı. Dışişleri Bakan Yardımcısı hâlâ belirlenemedi. Atamada, ‘büyükelçiler kararnamesi’ belirleyici. İsimler konusunda henüz tam bir görüş birliğine varılamadığı için bakan yardımcısının da atanamadığı belirtiliyor.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr