Askere soruşturma açılması Milli Savunma Bakanlığı ve Başbakanlık'ın iznine bağlanıyor. Milli Savunma Bakanlığı tarafından hazırlanan taslak, "Terörle mücadalede görevli tüm TSK mensuplarının izne bağlı olarak yargılanabilmeleri" yönünde düzenleme yapıyor.

Düzenlemeye göre terörle mücadelede görev alan askerler hakkında, görevleriyle ilgili suçlar konusunda bir iddia ortaya atıldığı zaman, doğrudan soruşturma açılamayacak. Dava açılması için ilgili savcılıklar, önce Milli Savunma Bakanlığı'ndan izin alacak. Bakanlık 'uygun' derse, bir sonraki adım olarak Başbakan'ın onayı gerekecek. Başbakan da onay verdiği taktirde TSK mensubunun yargılanması mümkün olabilecek. Düzenlemeye göre, Milli Savunma Bakanı soruşturmaya izin vermezse, dosya bakandan dönmüş olacak.

EMASYA BENZERİ YAPI GERİ DÖNÜYOR

Türkiye'de 13 yıl uygulanan EMASYA protokolüne benzer bir yapı da bu düzenlemeyle birlikte geri dönüyor. "Emniyet-Asayiş-Yardımlaşma" ifadelerinin kısaltılmışı olan EMASYA Protokolü, askerin, polisin yeterli olmadığı durumlarda toplumsal olaylara müdahalesine dönük bir düzenlemeydi. İlgili bölüm söz konusu tasarıda, "Askeri birliklerin belirli görevleri genel kolluk kuvvetleriyle birlikte yapması halinde komuta, sevk ve idare askeri birliklerin en kıdemli komutanı tarafından üstlenilir" ifadelerinde geçiyor.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr