Cihangir’deki Roma Park’ta dün, İBB’nin ‘Cihangir Sosyal Tesisi’ projesinin inşaatına başlandı. Sabah erken saatlerde gelen iş makineleri, parkta geniş bir alanı kazdı. Mahalleli, Cihangir Güzelleştirme Derneği ve Beyoğlu Kent Savunması üyelerinin tepkisi üzerine çalışmalar durduruldu. Kepçenin kazdığı alanda, Osmanlı seramiğinden yapılmış, yeşil sırlı dipformu, Bizans dönemine ait sarnıç ve çömlek kalıntıları bulundu. Mahalleli, sit alanı ilan edilen parkın yeşil alan kalabilmesi için destek istiyor.

‘Sabah geldiler’

Parka sabah saat 08.00 sıralarında gelen iş makineleri kazıya başlayınca, aktivistler yıkımı durdurmak üzere harekete geçti. Kamyonlar alana girerken, polis, aktivistleri zorla parktan çıkardı. Yaşanan arbedede gözaltına alınan Beyoğlu Kent Savunması üyesi Deniz Özgür, iki saat tutulduktan sonra serbest bırakıldı. Özgür, polis aracına bindirilirken, “İnsana, hayata, her şeye düşmansınız” diye tepki gösterdi. Mahallede doğup büyüyen Ayşe Taş (75) da “25 yıldır peşimizi bırakmıyorlar” diye gözyaşlarına boğuldu. Bir süre sonra çok sayıda çevik kuvvet otobüsüyle çevrelenen parkta, yıkıma başlandı.

Aktivistler kararlı

Aktivistler, arkeolojik sit alanı ilan edilen ve kazı sırasında da tarihi eser bulunan parktaki yıkımı durdurmak için uzun süre dil döktü. İnşaat ruhsatı da kazı başladıktan sonra getirilerek alanın girişine asıldı. Cihangir Güzelleştirme Derneği Başkanı Arkeolog Bensen Ünlüoğlu’nun, alandaki yetkililerle yaptığı 40 dakikalık görüşme sonuç verdi. Çalışmalar, ‘şimdilik’ durduruldu. Ünlüoğlu, kepçenin kazdığı alanlarda tarihi kalıntıların olduğunu vurgulayarak, “İhbarımız üzerine geçen cuma müze yetkilileri buraya geldi rapor hazırladı. Ama prosedür yavaş işlediği için karar gelmeden çalışmalara başlandı. Bu yüzden bu kadar isyan ettik. Alanda yetkililere kalıntıları gösterdim. Aralarında mimar olan arkadaş da durumun farkına vardı. Kadir Topbaş ile iletişime geçildi. Şu an çalışmalar durduruldu”
dedi.

Çalışmalara resmi olarak görevlendirilecek arkeologlar eşliğinde devam edileceğini dile getiren Ünlüoğlu, “Arkeologlar gelince elle kazı başlayacak. Buraya arkeolojik park yapılmasını daha doğru buluyoruz. Bir sosyal tesisle burası öldürülmemeli” diye konuştu.

     

Çalışmalara resmi olarak
görevlendirilecek arkeologlar
eşliğinde devam edileceğini
dile getiren Ünlüoğlu, “Arkeologlar
gelince elle kazı başlayacak.
Buraya arkeolojik park
yapılmasını daha doğru buluyoruz.
Bir sosyal tesisle burası
öldürülmemeli” diye konuştu.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr