Apple Üst Yöneticisi (CEO) Tim Cook, daha önce 5 bin 500 kişi istihdam ettiklerini ve İrlanda’da tüm vergilerini ödediklerini açıklamıştı.Apple şirketinin ve İrlanda hükümetinin, AB Komisyonu kararlarına itiraz hakkı bulunuyor.

Avrupa Birliği Komisyonu’nun Apple hakkında üç yıldır yürüttüğü vergi soruşturmasında karar verildi. 1991 ve 2007 arasında yapılan vergi anlaşmalarını mercek altına alan komisyon, İrlanda hükümetiyle özel anlaşmalar yaparak buradaki şirketleri vasıtasıyla geçerli matrahın çok altında vergi ödediği gerekçesiyle Apple’ı 14.5 milyar dolarlık (13 milyar Avro) vergi cezasına çarptırdı. Ceza, faiziyle birlikte İrlanda’ya geri ödenecek. Konuyla ilgili Brüksel’de basın toplantısı düzenleyen AB Komisyonu Rekabetten Sorumlu Üyesi Margrethe Vestager, “Apple’a İrlanda’da yirmi yıldan fazladır uygulanan vergi avantajı şirketin yükünü hafifletti ama bu düşük vergilerden faydalanma yasa dışı bulundu.

Apple, 13 milyar Avro’yu faiziyle birlikte geri ödemeli” dedi. Apple’ın, İrlanda’da ‘Apple Sales International’ ve ‘Apple Operations Europe’ şirketlerini kurduğunu anlatan Vestager, “Bu şirketler, ABD’deki Apple’a bağlı. İrlanda’da Apple’ın bir şirket merkezi görünüyor ama bu kağıt üzerinde, hiçbir çalışanı, gerçek aktivitesi yok. Apple İrlanda şubesi normal vergi ödüyor.

Şirket merkezi ise hiçbir yerde vergilendirilmedi. Kârların sadece küçük bir kısmı Apple İrlanda şubesine bırakıldı, kârın çoğu ise şirket merkezine aktarıldı” diye konuştu. Apple ise yayınladığı açıklamada, “AB, İrlanda’nın vergi yasalarını göz ardı ederek Apple’ın tarihini yeniden yazmaya çalışıyor. Bu kararın Avrupa’daki yatırımlara ve istihdamımıza büyük zararı olacaktır” ifadeleri yer aldı.

ŞİMŞEK'TEN DAVET

Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, Twitter hesabından yaptığı açıklamada Apple’ı Türkiye’ye davet ederek “Apple Türkiye’ya taşınmalı. Avrupa Birliği’nin bürokrasisi ile uğraşmadan daha cömert vergi teşvikleri sağlamaktan mutluluk duyarız” değerlendirmesinde bulundu.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr