Soğuk algınlığı, grip gibi şikâyetler havaların daha da soğuduğu bugünlerde sık rastlanan rahatsızlıkların başında geliyor. Bu hastalıklar için hekime gitmeden antibiyotik kullanılması ise en sık yapılan hatalardan. Uzmanlar, “Antibiyotik, grip ve soğuk algınlığı tedavisinde kullanılmaz. Bilinçsiz antibiyotik kullanımı, bakterilerin sonraki ilaç tedavilerine karşı direnç göstermesine neden olabilir” uyarısında bulundular.

Direnç gelişebilir

18 Kasım Antibiyotik Farkındalık Günü öncesinde uzmanlar, antibiyotik kullanımının zararlı etkileri hakkında bilgi verdi. Kulak Burun Boğaz Uzmanı Doç. Dr. Ali Titiz, bilinçsiz antibiyotik kullanımıyla ilgili herkesi uyararak, yanlış kullanımın nelere yol açabileceğini anlattı. Özellikle, kulak burun boğaz enfeksiyon hastalıkları açısından bakıldığında, uygun destek ve doğru antibiyotik tedavisiyle bu tip sağlık sorunlarının kısa sürede atlatılabileceği anımsatan Titiz, şöyle devam etti: “Kişinin kendi başına medikal tedaviyi belirlemesi ve bunun için de antibiyotik kullanımına karar verip, ‘Nasıl olsa doktora gittiğimde bana bu ilacı verecek’ şeklindeki düşünce tarzı, rahatsızlığın tedavi edilememesine yol açar. Ayrıca sürecin şiddetli olmasına veya uzamasına, komplikasyonların oluşmasına veya kronikleşmesine sebep olur.

Antibiyotiklerin yanlış nedenlerle veya doğru olmayan dozlarda kullanılması, bakterilerin sonraki ilaç tedavilerine karşı direnç göstermesine neden olabilir. Antibiyotik direnci, bakterilerin herhangi bir antibiyotiğin varlığına karşın üreyebilmesi ve enfeksiyon yapabilmesi anlamına gelmektedir. Direnç geliştiğinde, bakterilerin neden olduğu enfeksiyonların tedavisinde bu antibiyotikler etkili olamaz.”

Virüslerde etkili değil

Bu durumun ise yalnızca kullanan kişi açısından değil, sonradan dirençli bakteriye yakalanma riski olan herkes için tehlike oluşturacağına dikkat çeken Doç. Dr. Ali Titiz “Antibiyotikler, yalnızca bazı bakterilerin sebep olduğu enfeksiyonların tedavisinde kullanılan, bakterileri öldüren ve üremesini durduran ilaçlardır. Yani antibiyotikler, virüslere bağlı enfeksiyonları tedavi edemiyor. Antibiyotik, kişinin grip ve soğuk algınlığını atlatmasına yardımcı olmaz” değerlendirmesini yaptı.

Her boğaz ağrısında kullanılmaz

Kulak Burun Boğaz Uzmanı Prof. Dr. Sami Katırcıoğlu ise farenjit kaynaklı boğaz ağrılarında hiçbir faydası olmayan antibiyotiğin, iltihaplanan bademciklerin tedavisinde kullanılması gerektiğini söyledi. Bademcik iltihaplanmasının genellikle bakterilere bağlı olarak geliştiğini dile getiren Katırcıoğlu, şunları kaydetti: “Yaşanan her boğaz ağrısında doğrudan antibiyotik kullanmak yerine, önce rahatsızlığın ne olduğunun belirlenmesi gerekir. Farenjit kaynaklı boğaz ağrısında antibiyotik kullanımı yarardan çok zarar verebilmektedir. Genellikle bakterilerin neden olduğu bademcik iltihaplanmalarında antibiyotik kullanımı etkili bir tedavi yoludur. Doktor kontrolünde alınan ilaçlara rağmen bademciklerde gelişen iltihaplanmanın önüne geçilemiyorsa, cerrahi tedavi ön plana çıkmaktadır.”

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr