Ankara'dan Washington'a 'PYD' yanıtı geldi. Hürriyet gazetesi yazarı Murat Yetkin, İstanbul'da bir grup gazeteci ile bir araya gelen Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş'un açıklamalarını aktardı.

Pentagon Sözcüsü Cook'un, "IŞİD'in terk ettiği bölgelerdeki çatışmaları kabul edilemez buluyoruz" açıklamaları ve bu açıklamaları Twitter'daki hesabından paylaşan ABD Başkanı Barack Obama'nın IŞİD karşıtı uluslararası koalisyon Özel Temsilcisi Brett McGurk'e yanıt veren Kurtulmuş, "PYD Fırat'ın batısında olmayacak. ABD'den PYD üzerindeki etkisini kullanmasını bekliyoruz" dedi. Numan Kurtulmuş, Washington yönetimine seslenerek, "Ortada verilmiş bir söz var" ifadelerini kullandı.



Kurtulmuş'un sözleri şöyle:

* "Türkiye kendisine gelecek saldırılara karşı kendisini koruyacak. Bu hassasiyetimizi biliyorlar. Ortada verilmiş bir söz var. PYD Fırat'ın batısında olmayacak. Burada bir çatışma yaşanmaması için, önce bu meselenin hallini isteriz. ABD'den PYD üzerindeki etkisini kullanmasını bekliyoruz.

* "Türkiye oradan (Suriye'den) gelecek bir saldırıya seyirci kalamaz. Bütün bölge tek bir örgütün, PYD'nin eline geçerse Suriye bölünür. Biz Suriye'nin toprak bütünlüğünden yanayız."

* (Münbiç sorusu üzerine) "Türkiye'ye verilen sözlerden birisi de, PYD'nin Münbiç'i boşaltmasıdır."

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr