Lise yönetiminin uygulamalarına karşı bir araya gelen öğrenciler, ülke geneline yayılan protestoya yeni bir bildiri hazırlayarak katıldı. Ahmed Arif’in dizeleriyle hazırladıkları bildiride “Tükür yüzüne celladın” diyen liseliler, ülkenin dört bir yanında karanlığa teslim olmayan bütün liselileri desteklediklerini vurgulayarak ve lise öğrencilerini “topyekün mücadeleye” çağırdı.

“Karanlığa karşı çıkıyoruz” diyerek İstanbul Erkek Lisesi’nde başlayan daha sonra da ülke geneline yayılan liselilerin isyanı, Ankara Atatürk Anadolu Lisesi’ni (AL) de sardı. Yüzlerce lisenin ortak imza ile yayınladıkları bildirinin ardından bir bildiri de son dönemdeki eğitim politikaları ile “itaatkar robotlara” dönüştürüldüklerini ifade eden AL öğrencilerinden geldi.

Ülkede bütün muhalif kesimlerin “terörist” ilan edilerek susturulmak istediği bir noktada ayaklanan liselilere destek veren AL öğrencileri, hazırladıkları bildiride, “Atatürk Anadolu Lisesi aydın, sorgulayan, bilinçli bir öğrenci profiline sahipken ‘AL Ruhu’ okulu sarmış karanlık bir zihniyetle yok edilmeye çalışılıyor. Yaratıcılığı ile ün salmış etkinliklerimiz engelleniyor. Düzenlemek istediğimiz konferanslar, engellenirken, okulla ilgisi olmayan gerici kurumların konferanslarına zorla götürülüyor, içeri tıkılıyoruz. Bilim üretmesi gereken okulumuz, dinci-gerici kurumların afişleriyle donatılıyor. "Memleket meselesine" gözümüzü kapamamız, biat eden bir nesil olmamız isteniyor” ifadeleriyle yaşadıkları problemleri anlattı.

Okullarda bütün yaşam alanlarına kameraların yerleştirilmesine itiraz eden liseliler, ülke genelinde uygulanan baskının bütün örneklerinin liselerinde yaşandığını anlattı. “İstediğimiz yayınlar sansüre maruz kalıyor. Kadınların etek boyuna karışılırken, tacize ses çıkarılmıyor. ‘Gözünüzü açık tutsaydınız’ diyerek tacizci korunuyor” diyerek okul yönetiminin uygulamalarına karşı çıkan öğrenciler, tepkilerini “Biz biliyoruz ki AL öğrencileri YANDAŞ MÜDÜRLERİN yolsuzların üstüne üstüne yürüyecektir” sözleriyle dile getirdi.

Bildiride son olarak İstanbul Erkek Lisesi ile başlayan protestoların “Gençliğin hiçbir zaman karanlığa teslim olmayacağını. Eşit, bilimsel ve laik bir eğitim talebini her zaman yükselteceğini” kendilerine hatırlattığını vurgulayan AL öğrencileri, “Bizler de ülkenin dört bir yanında karanlığa teslim olmayan bütün liselileri destekliyor ve topyekün mücadeleye çağırıyoruz. Celladın yüzüne tükürüyoruz” dedi.

Ankara Atatürk Anadolu Lisesi Öğrencileri imzasıyla hazırlanan bildirinin tamamı şöyle:

Onlarca yıllık geleneğe sahip, zamanında ülkemize bilim, sanat, spor vb bilumum dalda katkı sağlamış aydın bireylerin filizlendiği bir okulun öğrencileriyiz, AL öğrencileri.

Okulumuz bu karanlık dönemde itaatkar robotlar yetiştirmek amacıyla çeşitli yaptırımlara maruz bırakıldı. Ankara'nın en köklü okullarından olan, hayalleri süsleyen Atatürk Anadolu Lisesi aydın, sorgulayan, bilinçli bir öğrenci profiline sahipken "AL Ruhu" okulu sarmış karanlık bir zihniyetle yok edilmeye çalışılıyor. Yaratıcılığı ile ün salmış etkinliklerimiz engelleniyor. Düzenlemek istediğimiz konferanslar, engellenirken, okulla ilgisi olmayan gerici kurumların konferanslarına zorla götürülüyor, içeri tıkılıyoruz. Bilim üretmesi gereken okulumuz, dinci-gerici kurumların afişleriyle donatılıyor. "Memleket meselesine" gözümüzü kapamamız, biat eden bir nesil olmamız isteniyor.

Güven ve dostluğun simgesi olan okulumuzun koridorlarına ve otlağa kameralar yerleştiriliyor.

Okulumuzun geleneği ve öğrenci dayanışmasının somut hali olan etkinliklerimiz türlü bahanelerle engellenmeye çalışılıyor. Çıkarmak istediğimiz yayınlar sansüre maruz kalıyor. Kadınların etek boyuna karışılırken, tacize ses çıkarılmıyor. "Gözünüzü açık tutsaydınız." diyerek tacizci korunuyor.

Biz biliyoruz ki AL öğrencileri YANDAŞ MÜDÜRLERİN yolsuzların üstüne üstüne yürüyecektir.

Bilinmelidir ki diplomalı yolsuz değil, diplomalı aydın yetiştiren bir okuldur AL.

Unutmayın müdürler gider AL ruhu baki kalır. Çünkü İstanbul Erkek Lisesi ile başlayan gericiliğe karşı laiklik, zorbalığa karşı özgürlük direnişi bize bir şeyi hatırlattı: Gençliğin hiçbir zaman karanlığa teslim olmayacağını.Eşit, bilimsel ve laik bir eğitim talebini her zaman yükselteceğini.

Bizler de ülkenin dört bir yanında karanlığa teslim olmayan bütün liselileri destekliyor ve topyekün mücadeleye çağırıyoruz.

Celladın yüzüne tükürüyoruz.

Ankara Atatürk Anadolu Lisesi Öğrencileri

 

Öyle yıkma kendini,

Öyle mahzun, öyle garip...

Nerede olursan ol,

İçerde, dışarda, derste, sırada,

Yürü üstüne - üstüne,

Tükür yüzüne celladın,

Fırsatçının, fesatçının, hayının...

Dayan kitap ile

Dayan iş ile.

Tırnak ile, diş ile,

Umut ile, sevda ile, düş ile.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr