13 yaşındaki Anıl Boran Tunçel, 8 Ağustos 2016’da, yüzme kursuna devam ettiği Bitlis Ziya Eren Spor Lisesi’ndeki Ziya Eren Kapalı Yüzme Havuzu’nda boğuldu. Ailesi, kurs eğitmenlerinden ve kursu düzenleyenlerden şikâyetçi oldu. 

Soruşturma aylardır sürüyor. Okul müdürü dahil, olayın bütün sorumluları ise görevlerine devam ediyor. Soruşturma dosyasına giren bilirkişi raporu ise ihmali bütün korkunçluğuyla gözler önüne serdi. Rapora göre, kurs eğitimi için görevlendirilen cankurtaran Barış Çiçeksoyu olay yerinde değildi.

Bitlis Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğü’nün 10-16 yaş arası çocuklar için ücretsiz olarak düzenlenlediği kurs, 3 Ağustos’ta başlamıştı. İkişerli gruplar halinde, iki eğitmenden ders alan çocukların sayısı aynı anda 30’u buluyordu. Tunçel, dördüncü grupta 10.00-11.00 arasında kursa katıldı ancak havuzdan çıkamadı.

Belge eski

Bilirkişi raporunda şu tespitler yer aldı: “Havuz yönetimi tarafından bulundurulması gereken cankurtaran görevlisinin bulunmadığı kurs eğitimiyle ilgili Barış Çiçeksoyu’nun cankurtaran olarak görevlendirildiği, ancak Çiçeksoyu’nun olay sırasında olay yerinde olmadığı tespit edilmiştir. Çiçeksoyu’nun Türkiye Sualtı Sporları Federasyonu tarafından verilen cankurtaranlık belgesinin süresinin de 24 Mayıs 2016 tarihinde dolduğu anlaşılmıştır.”

Uyarı levhası yok

Uyarı levhası yok Raporda ayrıca, havuz kenarlarında gereken uyarı levhalarının olmadığı, havuz kenarında cankurtaran kulesinin bulunmadığı, zeminde ve dört yönde bulunması gereken havuz derinliğini belirtir uyarıların da yetersiz olduğu ifade edildi.

'Görmedim'

Şüpheli olarak ifadesi alınan Şahin Günbay ise şunları söyledi: “Beden eğitimi öğretmeniyim. Bitlis Belediyesi ile Bitlis Ziya Eren Spor Lisesi’nin kursunda, yüzme eğitmeni olarak görevlendirildim. Barış Çiçeksoyu, çocuğu hasta olduğu için o gün gelemedi. Anıl’ı kurs sonunda havuzdan çıkardım. Beşinci gruba yüzme eğitimi verdiğim sırada, bağırma sesleri duydum. Çocuğun tekrar havuza nasıl girdiğini görmedim.”

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr