Farklı üniversitelerden gençlerin oluşturduğu Hukuk Öğrencileri Meclisi, halka ‘Evet’ ve ‘Hayır’ telkin etmeden, anayasa değişikliğini anlatıyor. Öğrenciler, Bakırköy, Üsküdar, Eminönü ve İstiklal Caddesi’nden sonra dün Eyüp Meydanı’ndaydı. MHP ile AKP’nin “Evet” çadırının karşısına kurdukları çadırda, “Bana Anayasayı Sor” yeleklerini giyip işe koyuldular. “Memleketine ayıracak 5 dakikan var mı?” başlıklı dört sayfalık broşörü uzattıkları yurttaşlara, anayasa taslağını anlattılar. Öğrenciler, broşürü de harçlıkları toplayarak bastırmışlar. ‘Tarafımız hukuk, hukukun üstünlüğü’ diyorlar. Medipol Üniversitesi Hukuk Fakültesi 4. sınıf öğrencisi Anıl Buğrahan Karaş (23) bağımsız bir çalışma yürüttüklerini söyledi. Arkadaşlar olarak ‘ne yapabiliriz’ diye konuşurken, meclis fikri ortaya çıkmış. Anayasa Değişikliği Tasarısı’nı, maddelerin altını çize çize okumuşlar. Yurttaşlarla da yalnızca anayasa konuştuklarını dile getiriyor. Karaş, “Herhangi bir siyasi söylemde bulunmuyoruz. Referandumun genel seçim olmadığını vurgulayarak, değişecek maddeler üzerinden gidiyoruz. Karşımızdaki kişi siyaset yapmaya, mevcut partilerden veya geçmişten bahsetmeye çalışsa da biz konuyu anayasada tutuyoruz. ‘Evet’, ‘Hayır’ telkininde de bulunmuyoruz” diyor.

“Yurttaş neden ‘Hayır’ veya ‘Evet’ dediğini bilmiyor, onlara anlatılmıyor” diyen Kara, saha izlenimlerini şöyle anlatıyor: “Halk bize yakın davranıyor. Yoruluyoruz diye bize simit, lokum getirenler oluyor. Öğrenci olduğumuz için maddi açıdan ilk zamanlar sıkıntı çektik ama şimdi destekçilerimiz var. Zaman zaman sıkıntılar da yaşıyoruz. Üsküdar’daki standımıza bir grup sözlü müdahalede bulundu. Eyüp’te de halk sert. Bu sağ, sol endeksli değil kişisel olarak insanlarla iletişime geçmek istemiyorlar. Anlatınca, sandığa gitmek istemeyenlerin ve kararsızların fikirlerini değiştirdiklerini görüyoruz...”

Kararsızsan avukat var

Avukatlar, Beşiktaş’ta, hafta içi her gün akşam saatlerinde ve hafta sonu gündüz saatlerinde kararsızlar için stand açıyor. Avukatlar, “Sayıları azımsanmayacak ölçüde çok olan kitle, referandum öncesi cevabını bulamadıkları soruları hukukçulara sorma fırsatı yakalıyor. Aldıkları yanıtla bilinçli bir şekilde sandığa gitme imkânı buluyorlar. Tarafsız çalışma yürütüyoruz. Referanduma kadar standımız açık olacak” diyorlar.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr