57. Selanik Uluslararası Film Festivali’nde Theo Angelopoulos adına verilen büyük ödül Altın İskender’i Kills on Wheels (Attila Till) adlı Macar filmi aldı. Jüri özel ödülü Gümüş İskender, Heartstone’un (Gudmundur Arnar Gudmundsson/ İzlanda–Danimarka) oldu. En iyi yönetmen Bronz İskender Jüri Özel ödülü Yosuke Takeuchi’ye ( The Sower/ Japonya) verildi.

En iyi erkek oyuncu ödülü Kills on Wheels’deki (Attila Till/Macaristan) performanslarından ötürü Zoltan Fenyvesi, Szabolcs Thuroczy, Adam Fekete arasında paylaştırıldı. Dimitra Vlagkopoulou (Park/ Sofia Exarchou- Yunanistan) ile Suzuno Takenaka (The Sower/ Yosuke Takeuchi-Japonya) en iyi kadın oyuncu ödülünü paylaştılar.

En iyi sanatsal katkı ödülünü Stergios Paschos (Afterlov/ Yunanistan) aldı. En iyi erkek oyuncu mansiyon ödülleri Vassilis Koukalani (Amerika Square/Yannis Sakaridis-Yunanistan) ile Haris Fragoulis’e (Afterlov/ Stergios Paschos-Yunanistan) verildi. Uluslararası Sinema Eleştirmenleri Birliği Fipresci, uluslararası bölümde Lady Macbeth’i (William Oldroyd/ İngiltere), ulusal bölümde Amerika Square’i (Yannis Sakaridis/ Yunanistan) en iyi film seçti.

Yunan Film Eleştirmenleri Birliği (Pekk), 90 Years Paok–Nostalgia for The Future’u (Nikos Triantafyllidis/ Yunanistan) en iyi film seçti. İnsan Hakları ödülünü Sami Blood (Amanda Kernell/ İsveç–Danimarka– Norveç) aldı. Yunan Televizyon Kanalı ERT’nin 3 bin Avro tutarındaki ödülü Park’ın (Sofia Exarchou/ Yunanistan) oldu. Selanik Üniversitesi öğrencilerinden oluşan Genç Jüri, en iyi film olarak The Other Me’yi (Sotiris Tsafoulias/ Yunanistan) seçti.

Amerika Square’e ( Yannis Sakaridis/ Yunanistan) Özel gençlik ödülü verdi. Fischer’in sponsorluğunu üstlendiği İzleyici Ödülü’nü Balkanlar’a Bakış bölümünden Rauf (Barış Kaya–Soner Caner/ Türkiye), Open Horizons bölümünden The Distinguished Citizen (Mariano Cohn–Gaston Duprat/ Arjantin–İspanya) aldı. İzleyici, uluslararası kategoride I Still Hide to Smoke’u (Rayhana/ Fransa- Yunanistan-Cezayir), ulusal kategoride The Other Me’yi (Sotiris Tsafoulias/ Yunanistan) en iyi film seçti.

12. Crossroads Ortak Yapım Forumu’nda Türkiye’deki güncel sosyopolitik ve dini değişimi bir baba–oğulun şiirsel ilişkisi üstünden başarıyla anlattığı anlattığı için Noah Tree (Türkiye) en iyi proje seçildi. Cenk Ertürk’ün yöneteceği proje Two Thirty Five adlı şirketin ortak yapım ödülünü (yapım sonrası görüntü ve ses desteği) aldı. Ayrıca 2017 Cannes Film Festivali’ndeki Yapımcılar Ağı’na davet çağrısı kazandı. Crossroads jürisi, iki genç kadın yönetmene iki mansiyon ödülü de verdi: Azra Deniz Okyay’ın Los Figuras’ı (Türkiye) ile Emilie Aussel’in A Kingdom’u (Fransa). Bugün Türkiye’de yaşanan politik ve sosyal baskıyı betimleyen Los Figuras, ayrıca Akdeniz Film Enstitüsü’nün (MIF) verdiği sinema bursu ödülünü de kazandı.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr