Gazeteci-yazar Ahmet Altan ile kardeşi Prof. Dr. Mehmet Altan, FETÖ operasyonu kapsamında İstanbul’da gözaltına alındı. Soruşturma savcısı Can Tuncay, Altan kardeşlerin darbeden bir gün önce haberdar olduklarını ve subliminal mesajlar verdiklerini öne sürdü. Savcının iddiasının dayanağı ise Altan kardeşlerin 14 Temmuz’da katıldıkları Can Erzincan TV’deki programda yaptıkları açıklamalar oldu.

Altan kardeşlerin avukatları bugün yaptıkları açıklamada soruşturmanın belirsizliklerini anlatan bir açıklama yaptı. Açıklamada gözaltı işlemine itiraz etmek için Çağlayan Adliyesi'ne gittiklerini ancak Savcı Can Tuncay’ın bayram tatiline çıkmış olduğunu ve soruşturmanın akıbetinin, kendisinin adliyeye geldiğinde öğreneceklerini belirttiler. Açıklama şöyle:  

12.09.2016 tarihi itibari ile müvekkillerimiz Ahmet Altan ve Mehmet Altan’ın hukuki durumundaki belirsizliğinden duyduğumuz endişeyi kamuoyu ile paylaşmak gereği duyuyoruz.
Her iki müvekkillimiz de 14 Temmuz 2016 tarihinde, bir televizyon programında ortaya koymuş oldukları düşünceleri nedeniyle, programdan iki ay geçtikten sonra, konuşmaları gerekçe gösterilerek 10.09.2016 tarihinde sabaha karşı ikamet adreslerinden gözaltına alınmıştır.

Soruşturma konusu dosyayla ilgili gizlilik kararı alındığından avukat olarak edindiğimiz bilgiler yalnızca basına sızdırılanlardan ibarettir.

Savcılıktan sızdırılan bilgilerden yapılmış haberlerden anlaşıldığı kadarıyla; müvekkillerimizin “subliminal mesajlar” vermek suretiyle Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı'nı tehdit ettiklerini, darbenin gerçekleşeceğini bilinç altı mesajlarla açıkladıkları ve bu şekilde darbe girişiminde bulunan terör örgütü mensubu bir kısım asker şahıslarla iştirak halinde suç işledikleri iddia edilmiştir.

Bu gayriciddi iddialar karşısında, gözaltı işlemine itiraz etmek için Çağlayan Adliyesine gittiğimizde ; soruşturma Savcısı Can Tuncay’ın bayram tatiline çıkmış olduğunu ve soruşturmanın akıbetinin, kendisinin adliyeye teşrifi ile anlaşılacağını öğrendik. Ayrıca İtirazımızı inceleyecek sulh ceza yargıcını da bulamadık. Halihazırda müvekkillerimizin durumu her türlü hukuki denetim dışında bulunmaktadır.

Müvekkilerimizle avukat görüşü Savcılıkça kısıtlanmıştır.
Gayriciddi suçlamanın mahiyeti itibarı ile gözaltı işlemini haklı kılacak bir şekilde toplanması gereken hiçbir kanıt bulunmamaktadır.

Müvekkillerimizin yargı önüne ne zaman çıkacağı konusu belirsizdir.

Her iki müvekkilin de sağlık ve hukuki durumu ile ilgili olarak tarafımıza hiçbir bilgi verilmemektedir.

Yaşanan bu durum başta Anayasa, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi ve Ceza Muhakemesi Kanunun ilgili hükümlerine aykırı bulunmaktadır.

Bu durumu kamuoyu ile böylece paylaşıyoruz.

Ahmet Altan-Mehmet Altan
Vekili Av.Veysel ok –Av.Ergin Cinmen

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr