Almanya Dışişleri Bakanlığı, Almanya Federal Meclisi'ndeki Sol Parti grubunun hükümete verdiği soru önergesine İçişleri Bakanlığı tarafından verilen yatnıtta Türkiye'nin 'İslamcı grupların merkezi eylem platformu' olarak nitelendirilmesine ilişkin açıklamada bulundu.

Deutsche Welle Türkçe'de yer alan habere göre, konuyla ilgili açıklama yapan Almanya Dışişleri Bakanlığı sözcüsü, 'medyada yer alan genelleştirici iddialara katılmadıklarını' belirterek "Türkiye, NATO'da ve Suriye krizinin çözümünde önemli bir partner olmaya devam edecektir" ifadelerini kullandı. Belgenin içeriğinin 'kısmen gizli' ibaresi taşıdığını hatırlatan Dışişleri Bakanlığı sözcüsü, bu sebeple rapor hakkında değerlendirme yapamayacağını sözlerine ekledi.

KAÇAMAK CEVAPLAR

Başbakan Angela Merkel'in Sözcüsü Steffen Seibert de konuyla ilgili yaptığı açıklamada, 'Burada kişisel bir değerlendirme yapmak istemiyorum' diyerek belgenin gizliliğine dikkat çekti. Belge hazırlanırken çeşitli hükümet organlarının görev aldığını ifade eden Seibert, Başbakanlık'ın da söz konusu hükümet organlarından biri olduğunu söyledi.

"Pişmanlık duymamızı gerektirecek bir şey yok"

Almanya İçişleri Bakanı Thomas de Maiziere ise çarşamba günü konuyla ilgili yaptığı açıklamada, basına sızdırılan gizli Türkiye belgesini savunarak 'pişmanlık duymalarını gerektirecek hiçbir şey olmadığını' ifade etti. 'Raporun Türkiye'nin sadece bir yönünü gösterdiğini' söyleyen de Maiziere, Türkiye'nin bunu haricinde başka yönleri de olduğunu belirtti. Almanya İçişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, söz konusu raporda İçişleri Bakanı Thomas de Maiziere'in veya Almanya Dışişleri Bakanlığı'nın herhangi bir rolü olmadığı ifade edilmişti.

Almanya’ya göre Türkiye ‘İslamcıların eylem platformu’

Türkiye'yi ilgilendiren gizli rapor Almanya'da tartışma yarattı

Dışişleri'nden 'gizli Türkiye belgesi' için açıklama geldi

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr