Almanya, Osmanlı’nın o dönemdeki müttefiği olması hâlâ hafızalardayken ilk kez 1915’te Osmanlı yönetimi altında yaşananları “Ermeni Soykırımı” olarak tanıma noktasına geldi. Alman parlamentosunun alt kanadı mecliste (Bundestag) “101 yıl önce Ermeniler ve diğer Hıristiyan azınlıkların soykırımının anılmasına” ilişkin önergenin 2 Haziran’da görüşüleceği resmen açıklandı. İktidarın büyük ortağı Hıristiyan Birlik partileri (CDU/ CSU), küçük ortağı SPD ve anamuhalefetteki Yeşiller tarafından ortak hazırlanması, önergenin mecliste kabul edilebileceğine işaret ediyor. Yeşiller Partisi Eşbaşkanı Cem Özdemir “Ankara ile sıkıntı yaşayabiliriz. Ancak meclis Erdoğan gibi bir despotun baskılarına boyun eğmez” dedi.

Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier ise Türkiye-Almanya ilişkilerine gölge düşmesi endişesi taşıdığını söyledi. “Umarım Türk-Alman ilişkileri zarar görmez ve birlikte iyi bir şekilde çalışabiliriz. Önemli olan, Ermenilerle Türklerin geçmişte yaşananlarla ilgili müşterek çalışmaları için yakınlaşmasını sağlamak. Ancak bu oldukça hassas süreci dışarıdan etkiyle tehlikeye sokmak, akıllıca değil. Sadece soykırım kararıyla tarafların yakınlaşması sağlanmaz” diyen Steinmeier, SPD grubunun gizli oylama yapacağını belirtti.

SPD Meclis Grubu Başkanı Thomas Oppermann ise “Osmanlı’nın eski müttefiki Almanya’nın tarihi sorumluluğu büyük” derken konunu sığınmacı krizinden ayrı tutulmasını istedi. CDU/CSU Meclis Grup Başkanı Volker Kauder “Ermenilerle Türkiye arasındaki ayrılığın giderilmesini hedefliyoruz” dedi.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr