Bugün 15 Kasım, tüm dünyada “Hapishanedeki Yazarlar Günü“…

Almanya’nın önde gelen günlük gazete ve internet haber sitelerinin 35’i, Cumhuriyet gazetesinin tutuklanan yönetici, yazar ve çizerleriyle dayanışma amacıyla, Cumhuriyet Yazı İşleri tarafından kaleme alınan “Sonsuza kadar Cumhuriyet: Teslim olmayız“ başlıklı yazının tamamını Türkçe ve Almanca olarak yayınladı.

Bianet'te Gürsel Köksal'ın haberine göre, Almanya yayın organlarının konuyla ilgili yayınlarında, Türkiye’de basın ve düşünce özgürlüğünün Türkiye’de büyük bir tehlikeyle karşı karşıya olduğuna işaret ediliyor ve “Gazeteciler sistematik olarak susturuluyor, medya organları kapatılıyor ya da devletin istediği çizgiye getiriliyor. Bugünkü ‘Hapishanedeki Yazarlar Günü‘ vesilesiyle Alman gazeteleri ve internet siteleri birlikte mesaj veriyor, bu yolla meslektaşlarımıza yönelik baskıları protesto ediyoruz“ deniliyor.

“Cumhuriyet Yazı İşleri“ imzalı “Teslim olmayız“ yazısını birlikte yayınlayan Almanya yayın organları şöyle:

Aachener Zeitung, Aachener Nachrichten, Badische Zeitung, F.A.Z. Net, Frankfurter Neue Presse, Funke Grubu gazeteleri (WAZ, NRZ, Westfalenpost, Westfälische Rundschau, Hamburger Abendblatt, Berliner Morgenpost, Braunschweiger Zeitung, Thüringer Allgemeine, Thüringische Landeszeitung, Ostthüringer Zeitung, Bergedorfer Zeitung), Handelsblatt, Kölner Stadtanzeiger, Mitteldeutsche Zeitung, Almanya Redaksiyon Ağı gazeteleri (RND - Redaktionsnetzwerk Deutschland :  Hannoversche Allgemeine, Leipziger Volkszeitung, Märkische Allgemeine, Lübecker Nachrichten, Ostsee-Zeitung), Schifferstadter Tagblatt, Spiegel Online, Stuttgarter Zeitung, tageszeitung (taz), Rhein Main Yayın Grubu gazeteleri (Allgemeine Zeitung Mainz, Wiesbadener Kurier/Wiesbadener Tagblatt, Darmstädter Echo, Gießener Anzeiger), Die Welt, Weser-Kurier, Zeit Online.

Öte yandan bugün siyasi temaslarda bulunmak üzere Türkiye’yi ziyaret eden Almanya Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier’e bir çağrıda bulunan Almanyalı gazeteciler, temasları sırasında baskı altındaki gazetecilerden yana tavır almasını talep ettiler.

Alman Gazeteciler Birliği (DJV) Genel Başkanı Frank Überall, bu arada Federal Almanya’nın gelecekteki cumhurbaşkanı olması büyük ölçüde kesinleşen Steinmeier’e yönelik çağrısında “Alman Dışişleri Bakanı, basın özgürlüğünün ortadan kaldırılması ve devlet organlarının eleştirel gazetecilere yönelik cadı avına sessiz kalmamalıdır“ dedi.

Steinmeier’in görüşmeleri sırasında, partnerlerine iki ülke arasındaki ilişkilerin devamı için insan haklarının korunmasının temel koşul olduğunu açıkça vurgulaması gerektiğini belirten Überall,“Bu, Dışişleri Bakanı’nın Türkiye’de baskı altındaki mesleklaşlarımıza karşı borcudur“ diye konuştu.

DJV’ın basın açıklaması şöyle devam ediyor:

“Son bilgilere göre şu anda Türkiye’de 130’dan fazla gazeteci hapiste. Terörü desteklemekle suçlanıyorlar. Meslektaşlarımızın büyük çoğunluğunun tek suçu hükümeti eleştiren yayınları. Cuma günü Almanya’dan dönen Cumhuriyet gazetesi İcra Kurulu Başkanı’nın tutuklanması, Türkiye’nin basın ögzürlüğünden ne anladığını gösteriyor. Gazetecilere yönelik baskılar ve takibatlar sona erdirilmelidir.“

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr