Federal Meclis Başkan Yardımcısı Yeşiller Partisi Milletvekili Claudia Roth başkanlığındaki heyetin 25-28 Mayıs tarihleri arasında Türkiye’ye yapacağı ziyaret iptal edildi. Roth ziyaretin iptaline ilişkin açıklamasında, “Türkiye bize kırmızı kart gösterdi” dedi.

Deutsche Welle’nin haberine göre, Alman yetkililer dün sabah resmi açıklamayla duyurulan ziyaretin iptal edildiğini doğrularken, konu hakkında ayrıntılı bilgi vermekten kaçındılar. Roth başkanlığında farklı siyasi partilerden temsilcilerin Türkiye’ye yapmayı planladıkları ziyaret, iki ülke arasında son aylarda tırmanan gerginlik nedeniyle büyük önem taşıyordu.

Türkiye’yi yakından tanıyan Alman siyasetçilerden oluşan heyetin Ankara programında TBMM’yi ziyaret, tüm parti gruplarının temsilcileriyle buluşmalar, ayrıca Dışişleri Bakanlığı ve AB Bakanlığı ile görüşmeler bulunuyordu. Heyet Ankara’daki resmi temaslarının yanı sıra, İstanbul ve Diyarbakır’a da gitmeyi, referandum sonrasında yaşanan siyasi gelişmeler, Türkiye’nin AB süreci konularında sivil toplumun görüşlerini dinlemeyi hedefliyordu.

Federal Meclis Başkan Yardımcısı ve Yeşiller Partisi Milletvekili Claudia Roth, ziyaretin iptal edilmesi üzerine, Türk hükümetinin heyeti ne Meclis’e ne de güvenlik personeline erişim sağlanamayacağı konusunda bilgilendirdiğini söyledi. Roth, “Dün Türk hükümetinin en üst seviyesinden Alman milletvekillerinin Türkiye’de siyasi görüşmeler gerçekleştirmesinin uygun olmadığını düşündüğünü öğrendik. Bu fiili bir şekilde siyasi diyaloğun reddedilmesidir. Bu Alman hükümetine gösterilmiş bir kırmızı karttır” dedi.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr