Enerji Bakanı Berat Albayrak’ın “yeni enerji yatırımları yapılması lazım yoksa İstanbul elektriksiz kalacak” açıklamasını eleştiren Enerji Uzmanı Necdet Pamir, sorunun eksik kapasite değil, yönetilememe olduğunu vurguladı. Kurulu gücü 75 bin MW’ı aşan ve bunun en fazla yüzde 60’ını kullanan Türkiye’de enerji yatırımlarının yetersiz olduğunu ve İstanbul’da elektrik kesintileri yaşanabileceğini söyleyen Enerji Bakanı Berat Albayrak’ın açıklamalarına enerji uzmanlarından tepki geldi.

Necdet Pamir, Türkiye’de arz fazlası olduğuna dikkat çekerek, olası kesintilerin nedeninin kaynakların doğru kullanılamamasıdan kaynaklanacağını vurguladı. Fiyatlandırma mekanizmasının piyasanın keyfine bırakıldığını anlatan Pamir, “Belli santralleri var olmasına rağmen üretim yapmıyorlar. Türkiye’deki mevcut santrallar ortalama yüzde 80 civarında bir kapasite ile çalışıyor. Birincisi arz fazlası var. İkincisi piyasa mekanizması yüzünden tam kapasite çalışmıyorlar. Buradaki kesintilerin temel nedeni piyasa uygulamaları ve özelleştirmelerdir” dedi.

İktidar yanlılarına proje

Yine Albayrak’ın nükleer santral yapımına ilişkin açıklamalarını da eleştiren Pamir, mevcut sorunları çözmeden yani 10 sene geçmeden nükleer santral aypımından bahsetmenin doğru olmadığını vurguladı. Pamir, “Türkiye’deki kömürlerin kullanılmasında yarar var belki ama önce onun hangi teknoloji ile üretilebileceğini ve çevreyi kirletip kirletmeyeceğinin net olarak ortaya konulması lazım. O kömüre özel doğru modellemenin yapılması lazım” dedi. Pamir açıklamaları değerlendirirken iktidarın çevresinde yoğunlaşmış işadamlarının rahatlaması için önlerini açan projeler olduğunu söyledi.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr