Geçen ocak ayında, Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) kadrolarında albay yığılmasını önlemek gerekçesiyle çıkarılan erken emeklilik yasasında şimdilik frene basıldı. Darbe girişimi nedeniyle tutuklanan eski Genelkurmay Personel Plan Daire Başkanı Mehmet Partigöç tarafından hazırlandığı öğrenilen düzenlemenin şimdi, FETÖ şüphelilerini tasfiye etmek amacıyla kullanılacağı dile getiriliyor. Darbe girişimi, TSK’de, emeklilik planı yapan birçok kişinin planlarını değiştirmesine de neden oldu.

Ocak ayında TBMM’de kabul edilen düzenleme kapsamında TSK’deki albay yığılmasının önüne geçilmesi hedefleniyordu. Ancak darbe girişiminin ardından düzenlemeyi hazırlayan birim olan Genelkurmay Personel Plan Dairesi’nin başındaki Tuğgeneral Mehmet Partigöç’ün taslak çalışmalarını yaptığı ve Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar’ı ikna ettiği ortaya çıktı. Yasalaşan düzenleme kapsamında Ağustos sonuna kadar üç devre albayın özlük haklarının ödenmesi koşuluyla erken emekliliğe sevkedilmesinin yolu açılmıştı. Ancak darbe girişimi düzenlemenin amacının da ortaya çıkmasını sağladı. Yüksek Askeri Şûra’nın (YAŞ) Temmuz ayı sonunda yapılması ve çok sayıda subay-astsubayın TSK’den ihraç edilmesinin ardından kurumda yeni atamalar zorunlu hale geldi. Bu durumda albaylar için çıkarılan erken emeklilik yasasının uygulamasında frene basıldı. Bu ay sonuna kadar ihraç edilenler ve edileceklerden boşalacak yerlere rahatça atama yapılabilmesi amacıyla erken emeklilik yoluna başvurulmayabileceği dile getiriliyor.

Beklenmedik görevler

Erken emekliliğin atamalar tamamlandıktan sonra FETÖ üyesi subaylar için gündeme gelebileceğine dikkat çekiliyor. Darbe girişimi öncesinde bu yıl emekliliğe ayrılmayı planlayan, dilekçesini vererek yıllık izne çıkan çok sayıda komutanın da geri çağrıldığı öğrenildi. Buna göre artık askerlik kariyerinde daha üst rütbe ve görev beklemeyen bazı komutanlar darbe girişiminden önce dilekçe verdi. Ancak bunlardan bir kısmı tatildeyken geri çağrıldı, dilekçelerini geri almaları sağlandı ve yeni görevlere atandı. Bu uygulamaya Tümgeneral Kemal Başak örnek olarak gösteriliyor. Daha önce 1. Ordu Komutanlığı emrinde bulunan Tümgeneral Başak, emeklilik isteminde bulundu. Ancak gelişmelerin ardından 3. Ordu Kurmay Başkanlığı görevine önceki gün ataması yapıldı.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr