Kampus Cadıları, üniversiteden mezun olunca, Mor Dayanışma’yı kurdu. Mersin’de, bir ay önce düzenlenen kampta, kuruluşunu ilan eden feminist örgütte, kadınlar omuz omuza mücadele edecek. Şimdilik, Hatay, Mersin, Antalya, Adana, İzmir ve İstanbul’da örgütlüler. Mor Dayanışma aktivistleri, “Karşımızda kökleşmiş ve toplumun tüm kesimlerine sirayet etmiş erkek egemen, kapitalist bir sistem var. Biz de Gezi Direnişi’nden beri güç biriktiriyoruz. Erkekliğin camını çerçevesini indireceğiz” diyorlar. Mor Dayanışma’dan Gamze Özkök, Perihan Koca ve Arzu Küçük ile buluştuk. Kadınların yeni örgütünü masaya yatırdık.

‘Özgürlük mücadelesi’

Perihan Koca, zihinsel engellilere eğitim veriyor. Öğrenciliğinden beri kadın hareketinin içinde. Mor Dayanışma’yı, Gezi isyanının hemen sonrasında kurma kararı almışlar. Koca “Kadınların öz örgütü olmak için yola çıktık. Erkeklerin yazdığı, devletin yazdığı, patronların yazdığı, iktidarın yazdığı senaryolarda, figüranlar olmamız bekleniyor. Ya da bir fanusta pis ve bulanık suda yaşamamız isteniyor. Böyle bir senaryo. Mor Dayanışma bu fanusu çatlatma girişimidir. Erkekliğin camını çerçevesini indireceğiz” dedi.

Gamze Özkök, Eskişehir Osman Gazi Üniversitesi, Tarih Öğretmenliği mezunu. Özkök, artık, Türkiye’de hayatı kazanmanın tek yolunun kadınların özgürlük mücadelesinden geçtiğine inanıyor. Özkök, “Gezi isyanında, kadınlar yaşam hakları ve özgürlükleri için barikatların en önlerinde yer aldılar. Simgeleştiler. Kırmızılı kadın gibi, sapanlı teyze gibi... Mersin’de Özgecan cinayetinde, sokağa aktılar, isyan ettiler. Kadınlar isyan edince durumlar değişiyor” diye konuştu.

Eşitsizlik batardı...

Ondokuz Mayıs Üniversitesi Eğitim Fakültesi mezunu Arzu Küçük, okulöncesi öğretmeni. Kendi deyimiyle, ‘çocukluğundan beri feminist.’ Kadın-erkek eşitsizliğini çocukken fark etmiş. Küçük, “Eşitsizlik çocukluğumdan beri bana batardı. Kızların astronot olamayacaklarını söylediklerinde isyan ederdim mesela... Lisede örgütlenebileceğim bir ortamım olmadı. Üniversite son sınıfta Kampus Cadıları’yla tanıştım. Mücadele dolu bir yıl geçirdik” dedi.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr