AKP’nin ‘ekonomik müjdeler paketi’ diye adlandırdığı yeni teşvik paketi açıklandı. Pakette karapara girişini kolaylaştıracak varlık barışı da var, yeni bir vergi affının sinyalleri de. Başta Doğu ve Güneydoğuli iş insanlarının merakla beklediği paket büyük hayal kırıklığı yarattı.

Çünkü Doğu ve Güneydoğu’ya yönelik paketin çalışmaları devam etitği için açıklanması başka bahara kaldı. Paketin açıklayan Başbakan Binali Yıldırım, Vatandaşlarımızın veya yurtdışındaki herhangi bir yatırımcının, iş adamının varlığı var Türkiye’de değerlendirmek istiyor… Türkiye’ye bunu rahatlıkla getirecek. Bunu getirdi diye anan kim baban kim nereden aldın yok. Bir istisna var bu kara para terör kaynaklı bir para olmayacak. Dışarıda birikimi olan insanlar paralarını Türkiye’ye getirsinler, ekonomimize soksunlar. Böylece bu parayı ben nasıl koruyacağım diye o düşünceden endişeden çalarlar mı alırlar mı korkusundan kurtulacak, hem de parası da burada bir işe yarayacak” diye konuştu.

Harç düzenlemesi

Yıldırım, yeni teşvik paketini “Bütün kesimlere dokunan önemli bir ekonomik tedbir. Tedbir deyince kemer sıkma değil, insanların üstüne daha fazla vergi değil. Daha fazla yatırım ön gören tedbirlerden bahsediyoruz” dedi. Yıldırım yeni teşvik paketiyle ilgili şu bilgileri paylaştı.

-Damga, resim ve harç vergilerinde düzenleme yapılacak. İmzalanan sözleşmenin her bir nüshasından değil, tek bir nüshasından damga vergisi alınacak. FirmTaksi, dolmuş, minibüs, belediye ve halk otobüsü sahipleri, araçlarını yenilemek istediklerinde ÖTV ödemeyecek.aların, yurtdışındaki fuarlara katılımlarıyla ilgili damga vergisi alınmayacak.

-Uluslararası firmaların Türkiye’deki kuruluşları için kurumlar vergisi alınmacayak.

Emlak vergisi yok

-Yatırım teşvik belgesi kapsamındaki binalardan 5 yıl, arazilerden de teşvik süresi boyunca emlak vergisi alınmayacak.

-Türk vatandaşları veya yabancı yatırımcının varlığını Türkiye’de değerlendirebilmesi için kolaylık sağlanacak.

-Primlerini zamamında ödeyen BağKur’lulara 5 puan indirim yapılacak. SGK’lılara tanınan bu hak BağKur’lulara da tanınacak.

Her şey teminat

-Kredi kullanımında sadece gayrımenkuller değil, menkul değerler teminat olarak gösterilebilecek. Kredi başvurusunda bulunan yurttaş ‘elinde ne varsa’ teminat gösterebilecek.

-Gümrük işlemlerini sadece Gümrük ve Ticaret Bakanlığı yürütecek.

-Karşılıksız çeklere ilk olarak pra cezası verilecek. Tekrar edildiğinde hürriyeti kısıtlayıcı cezas verilecek. Çeklere karekod sistemi getirilecek.

-Dükkan açmak ve kapatmak da kolaylaştırılacak.

-Depoculukta lisanslı sisteme geçilecek. Aracı ve tefeci sisteminin önüne geçilecek.

-İş Sağlığı ve Güvenliği Yasası 1 yıl ötelenecek.

-2-B arazilerindeki imkandan yararlanamayan 70-80 bin kişiye tekrar fırsat verilecek.

Yeni vergi affı mı geliyor?

AKP’nin yeni teşvik paketinde vergisini zamanında ödemeyenlere de ödül geliyor. Başbakan Binali Yıldırım “Geçmişte vergi ve prime yönelik vecibelerini yerine getiremeyen vatandaşlarımıza bir fırsat daha veriyoruz” diyerek yeni bir vergi affının yapılacağının sinyalini verdi. Başbakan Yıdırım paketle ilgili diğer gelişmeleri de şöyle özetledi:

İş alanı olacak

-Esnaf sanatkarlarımızın geçmişe yönelik borçları vardı. Yaklaşık olarak 200 bine yakın esnafın kredi almış, gecikme faizi var ödeyememiş. Gecikme faizini TESKOM ve gümrük ticaret bakanlığımız bir araya geldiler. Yaklaşık 400 trilyonluk gecikme faizini karşılıyorlar, yani silme yok. Geri kalan ödenecek para da yapılandırılıyor, ödeme imkanı geliyor.

-Şehit yakınlarına devlette iş verme konusu yılda 2 sefer oluyordu, bunu kaldırdık.

-KOBİ’lere ilave imkanlar var, neler var? Terör ve doğal afetlerden etkilenen KOBİ’lere, 100 bin lira destek, imalat sanayiinde çalışan terörden doğal afetlerden işleri bozulan oradaki esnafımız da 100 bin lira kadar kredi kullandırabileceğiz. KOSGEB, yani bilim sanayi teknoloji bakanlığımız bunun çalışmasını yaptı ve bu şekilde uygulamaya geçeceğiz.

-Eximbank’ın kredi verme şartlarını kolaylaştırılacak. Teminat açığının olması durumunda Kredi Garanti Fonu devreye girecek.

-Bütün bunlar bitti, özeti ne bu işin? Nereden buldunuz, gömü mü buldunuz… bunu merak ediyorlar. Vatandaşlarımız rahat olsun, bu verilenler üç misli fazlasıyla geri geliyor. Niye? Üretim olacak, iş alanı oluşacak, oradan para kazanılacak, döviz geliri olacak. Bunlar hep misli misline gelir getiren tedbirler. Amacımız Türkiye’nin emeği aşı büyüsün diye bu işleri yapıyoruz.

 

Türkiye kara para aklayan ülke olacak

Öte yandan Eski Maliye Bakanı Zekeriya Temizel, yurtdışındaki para, döviz, altın gibi varlıkların hiçbir soruşturma, araştırmaya konu olmadan sorgusuz sualsiz Türkiye’ye getirilmesini şüpheli işlem olarak değerlendirdi. Temizel, varlık barışıyla Türkiye’nin “kara para aklayan ülkeler” arasına alınma riski bulunduğuna vurgu yaptı.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr