İzmir Barosu eski Başkanı Avukat Ercan Demir'in avukatı Ulaş Demir, AKP Milletvekili Hüseyin Kocabıyık hakkında 50 bin lira tazminat istemiyle İzmir 14'üncü Asliye Hukuk Mahkemesi'nde dava açtı.

"BU HABER YÜZÜNDEN SEÇİMİ KAYBETTİ"

Avukat Ulaş Demir, mahkemeye verdiği dava dilekçesinde, "Müvekkilim İzmir Barosu Çağdaş Avukatlar Grubu'nun bir üyesi, İzmir Barosu'nun önceki başkanıdır. Grubun başkan adayı olarak, 25-26 Ekim 2014 tarihindeki genel kurulda yaşanan, kendisi ve grubu ile ilgisi olmayan bir olay, gazete haberinde çarpıtılmıştır. Hem çarpıtılması ve hem de İzmir Barosu Çağdaş Avukatlar Grubu'na mal edilerek tek merkezden yönetildiği aleni olan bir cadı avına dönüştürülmesi nedeniyle, İzmir Barosu Çağdaş Avukatlar Grubu, seçimi bu nedenlerden dolayı kaybetmiştir. Hassasiyetle üzerine titrediği basın ve ifade özgürlüğü kavramının davalı tarafından son derece kötücül amaçlarla istismar edilmiş ve bu kapsamda kendisine hakaret edilmiştir. Söz konusu bu olay başta olmak üzere, hemen akabinde sosyal medya aracılığıyla seçim broşürlerinden başlayarak ve olay tamamıyla çarpıtılarak, maalesef müvekkilin şahsını ve İzmir Barosu Çağdaş Avukatlar Grubu'nu hedef alan, çok ağır ve kabul edilemez bir karalama kampanyası başlatılmıştır. Amaçlanan, 25 Ekim Cumartesi günü yaşanan bu olayı kullanarak Pazar günü yapılacak seçimlerde müvekkil ve mensubu olduğu gruba olabildiğince zarar vermek, seçimi kazanmalarına dolaylı olarak engel olmaktır. Olay sonrasında davalı başta olmak üzere, diğer sözde basın kuruluşları ve mensuplarınca gerçek dışı isnatlarda bulunulmaya başlanmış, davalının tweet, haber ve yorumlarına atıfla, başta müvekkil olmak üzere Çağdaş Avukatlar Grubu üyesi ve destekçisi avukatlar çeşitli internet siteleri tarafından hedef haline getirilmiştir" dedi.

"DİĞER GRUPLARIN AVANTAJ SAĞLANMASI AMAÇLANMIŞTIR"

Yaşanan olayların seyrinin ve davalının davaya konu söz ve eylemlerinin nelere yol açtığının ortada olduğunu belirten Avukat Ulaş Demir şöyle devam etti:

"Davalı, bu eylemine seçim sonuçlandıktan sonra dahi devam etmiştir. Söz konusu tweetlerden sonra, aralarında ulusal çapta tanınan internet haber sitelerinin de bulunduğu onlarca internet sitesinde, davalının yukarıda alıntılanan beyanlarına atfen veya doğrudan genel kurul ve Baro organlarının seçimine ilişkin haber görünümü altında içerikler yayımlanmıştır. İçeriklerde, müvekkilin Türkiye Cumhuriyeti yetkili makamlarınca terör örgütü kabul edilen bir örgütle bağlantısı kurulmak, gerçekliği bulunmayan, dayanaksız ve herhangi bir belgeye dayanmayan haberler yapmak suretiyle manipülasyon yapılmış ve böylece seçimlere aday olan diğer grupların avantaj sağlaması amaçlanmıştır. Daha da önemlisi, seçimden sonra yapılan haberlerde ve köşe yazılarında da bu tutum devam ettirilerek, müvekkilin mesleki ve kişilik hakları ihlal edilmiştir."

AKP'Lİ VEKİL DAVANIN REDDEDİLMESİNİ İSTEDİ

Hüseyin Kocabıyık ise avukatı aracılığıyla mahkemeye verdiği cevap dilekçesinde, yazdıklarının eleştiri sınırını aşmadığını ve kimseye hakaret etmediğini belirterek, davanın reddedilmesini istedi. İzmir 14'üncü Asliye Hukuk Mahkemesi'nde yapılan son duruşmada Avukat Ulaş Demir ile Kocabıyık'ın avukatı Özlü İzmirli Özgür hazır bulundu. Avukat Ulaş Demir, "Davacının olay tarihinde İzmir Barosu Başkanı olması ve İzmir'de yaklaşık 20-25 yıldır tanınan bir avukat olması dikkate alınarak, tazminata hükmedilsin" dedi.

Hüseyin Kocabıyık'ın avukatı Özlü İzmirli Özgür ise "Müvekkilimin ifadeleri eleştiri sınırını aşmamıştır, tamamen görünen gerçeklere ve hukuka uygundur, davanın reddine karar verilsin" dedi.

Hakim Halil İbrahim Limoncuoğlu, davanın kısmen kabulüne karar verip, Kocabıyık'ı yasal faizi hariç 15 bin lira manevi tazminat ödemeye mahkum etti. Kocabıyık'ın avukatı kararın temyizi için başvuruda bulunacaklarını belirtti.

CEZA DAVASI DA AÇILDI

Hüseyin Kocabıyık hakkında ayrıca, Ercan Demir'e 'hakaret' ettiği iddiasıyla İzmir 2'nci Asliye Ceza Mahkemesi'nde ceza davası da açıldı. Kocabıyık, milletvekili seçilince dosyası Cumhuriyet Savcılığı tarafından, yargılanmasına izin verilmesi için fezleke hazırlanarak Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne gönderildi

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr