AKP’li Galip Ensarioğlu, başkanlık sistemini savunurken, “Parlamenter sistem en fazla AK Parti’nin işine gelir. Yasama, yargı, yürütme bizde. Bizim AK Parti hükümetini denetleme gibi şeyimiz olabilir mi?” itirafında bulundu. AKP’li Burhan Kuzu ise Ensarioğlu’nu “Oğlan bizim kız bizim niye denetleyelim” ifadeleri ile destekledi.

AKP’li milletvekilleri Ensarioğlu ve Kuzu, hükümete yakınlığı ile bilinen A Haber’de Erkan Tan’ın Arka Plan programına konuk oldu. Kuzu, başkanlık sisteminden korkuların olduğunu dile getirerek, “Federasyon gelir mi’ korkusu. Zinhar gelmez. ‘Cumhuriyet elden gidiyor’ zannediyor. Halbuki alası var. Meclis en güçlü olarak var” dedi. Kuzu, Başkanlık modelini şöyle tanımladı: “Kuvvetler ayrımının özü var. Milli egemenliğin hası var, vesayetin en büyük düşmanı, kuvvetler ayrımının en iyi gerçekleştirdiği yer. Denetimin en muazzam olduğu yer.”

Başbakan Ahmet Davutoğlu ile cumartesi günü bu konuları ciddi olarak ele aldıklarını dile getiren Kuzu, “Sayı sorunumuz var. 14 eksiği nasıl gidereceğiz. Toparlayıp getirme gibi bir şey düşünmeyiz. Geriye kalıyor gönüllü olarak kendinin vermesi. Benim endişem bu muhalefet lideri oturur oy kullandırmaz. Bizi 316 ile baş başa bırakır. Bu sefer referanduma gitme şansın olmaz” ifadelerini kullandı. Kuzu’nun “Bunları çok iyi anlatmamız lazım” sözlerine yanıt veren Ensarioğlu ise “Bizde de kolaycılık var. Tayyip Erdoğan söylüyorsa onun sırtına bırakıyoruz. Halkı ikna etmemiz lazım” dedi.

Ensarioğlu, “Bu meselede halkı ikna etmemiz lazım. Çünkü çok ciddi bir şekilde bilgi kirliliği var. Mevcut parlamenter sistem en fazla bizim işimize gelir. AK Parti’nin işine gelir” dedi. Ensarioğlu’nun tezini desteklemek için “Çünkü yasama bizde, yargı bizde, yürütme bizde, her şey bizde. Şimdi bizim AK Parti hükümetini denetleme gibi bir şeyimiz olabilir mi? Yok öyle bir şey” ifadelerini kullanması dikkat çekti.

Programın diğer konuğu Kuzu ise Ensarioğlu’nun itirafına, “Oğlan bizim kız bizim niye denetleyelim” sözleri ile onay verdi. Ardından Ensarioğlu, “Bu sistemi en çok bizim savunmamız lazım. Onların değiştirin demesi lazım” dedi.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr