Diğer partilerle anlaşma sağlanamadığı için yaklaşık dört-beş maddelik bir düzenlemeyi Meclis’e sunacaklarını kaydeden Canikli, “Bu konuda 4-5 maddeyi geçmeyecek düzenlemeyi diğer partilere de götürüp, görüşebiliriz. Haziran ortasına doğru bu düzenleme Meclis’e gelir. Başkanlık sisteminin anayasaya tüm kurumlarıyla monte edilmesini istiyoruz, partili cumhurbaşkanı ise kısmen geçiş formülü olabilir” diye konuştu.

Davutoğlu'nun ayrılarak kongre kararı almasının yankıları sürerken Canikli'nin cumhurbaşkanı ve başbakan arasındaki çatışma potansiyelinin olduğunu savunması epey dikkat çekti. Mevcut sistemden sıkıntı duyduklarını söyleyen Canikli şöyle devam etti:

“Bu sistem böyle gitmez. Aynı dava arkadaşlığındakilerin bile bu yönetim çerçevesinde farklı düşüncelere düşebileceği ve çatışma ihtimalinin çıkabileceğini görüyoruz. Ve bir de düşünün  Farklı siyasi partilerden gelen Cumhurbaşkanı ve Başbakan tarafından yürütülen bir sistemde Türkiye tıkanır, çöküşe gider. Bunu netleştirmemiz gerekir.”

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr