AKP, TBMM Genel Kurulu’nda oylamalar sırasında parti içinden fire çıkacağı endişesiyle Anayasa Komisyonu’nda görüşülen anayasa önerisinden ‘yedek milletvekilliğini’ düzenleyen maddeyi çıkardı. Komisyondaki görüşmeler sırasında AKP’nin görüşülen her maddede ‘müzakerede yeterlilik” önergesi vererek izleyen maddeye geçmesi tartışmalara neden oldu. CHP’li Kemal Zeybek, komisyon çalışmalarının bittiği sırada rahatsızlandı.

TBMM Anayasa Komisyonu’nda, dün anayasa önerisinin 7. gününde maddeler üzerindeki görüşmelere devam edildi. Dün gece yarısına doğru 6 madde kabul edilirken, AKP’li milletvekillerinin söz isteyen milletvekillerine konuşma hakkı verilmeden her maddede ‘yeterlilik önergesi” vererek diğer maddeye geçmesi nedeniyle sık sık tartışma yaşandı. AKP Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş, tepkiler üzerine komisyonun milletvekillerinin ilanihaye konuşacakları bir çalışma yapamayacağını savundu. AKP Grup Başkanvekili Engin Altay, “CHP’den de MHP’den de HDP’den fire matematiksel olarak mümkündür, AKP’den de fire mümkündür. Kaba bir tabir var; azdan az, çoktan çok. Firenin AKP’den fazla olması da matematiksel olarak çok daha mümkün” dedi.

‘Yeterlilik’ taktiği

AKP’nin yeterlilik önergelerini vermeden önce, AKP’li milletvekillerinin olası bir kavgaya karşı salona akın etmeleri dikkat çekti. Her yeterlilik önergesi sert tartışmaların yaşanmasına neden oldu. CHP’liler “Kahrolsun faşist diktatörlük” sloganları atarak ve masalara vurarak uygulamayı protesto etti. CHP’liler “İradenizi satmışsınız, yarın yüzünüze tükürecekler” diye bağırırken, AKP’lilerden “Aynaya bakın, şov yapmayın” sesleri yükseldi. CHP’liler, Şentop’a “Komisyon çalışmalarını çığrından çıkardınız” diye tepki gösterdi.

Polis müdahalesi

CHP Grup Başkanvekili Levent Gök, oturumu yöneten AKP’li Komisyon Sözcüsü Abdurrahman Öz’ün yanına gelerek duruma tepki gösterdi. Bu sırada salonun genelinde AKP ve CHP’liler arasında itiş-kakış yaşandı. Tartışmalar sırasında vekillere müdahale eden bir polise, CHP’liler tepki gösterdi. Komisyon Başkanı Mustafa Şentop’un uyarısı üzerine polis, salondan çıkarıldı.

CHP’li Gök, dayatılan anayasa önerisi hakkında muhalefetin söz hakkının engellendiğini söyledi. AKP’li Yusuf Başer’in yerinden kalkarak bağırması üzerine Gök, “Susun artık, otur yerine” diye tepki gösterdi. Gök, “Komisyon üyelerine söz vermeden kargaşa içinde yeterlilik önergesi veriliyor. Karga tulumba, kaptıkaçtı mantığıyla öneriyi geçirmeye çalışma anlayışınız sakattır” diye konuştu. İşinize geldiği zaman milli irade diyorsunuz, buradaki arkadaşlar neyin temsilcisi? Halktan korkuyorsunuz” diye konuştu.

Video tartışması

CHP’li Özkan Yalım’ın iki askerin IŞİD tarafından yakıldığı iddiasına ilişkin videonun bir kısmını izletmesi tartışmalara neden oldu. AKP’liler “Provokasyon yapma” diye tepki gösterdi. Komisyon Sözcüsü Öz, “Bizim askerimiz olmadığına, IŞİD’in kendi militanları olduğuna dair ailelerin savcılığa kendi beyanları var” dedi. Yalım’ın “O zaman hükümet neden açıklama yapmıyor” demesi üzerine Öz, Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş’un açıklama yaptığını söyledi. CHP’li Gök, Kurtulmuş’un açıklamanın ucu açık bir açıklama yaptığına dikkat çekti.

Yalım, 2019’da MHP’nin kapısına kilit vurulacağını belirterek, MHP’li Mehmet Parsak’a “Sizi vicdanınızla baş başa bırakıyorum” diye konuştu. MHP’li Parsak, “Siz de mi ülkücüsünüz” derken, Yalım “6 okun biri milliyetçiliktir. Biz Atatürk milliyetçisiyiz” yanıtını verdi. Parsak, “Hangi tabana oynuyorsunuz, bu tutumla MHP tabanından yarım puan bile oy alamazsınız” derken, CHP’liler “Bu oy meselesi değil” şeklinde laf attı.

HDP’li Hüda Kaya’nın konuşması sırasında iki Türk askerinin IŞİD tarafından yakıldığı iddiasını gündeme getirmesi üzerine yine tartışmalar yaşandı. AKP’li vekiller, “IŞİD propagandası mı yapıyorsun, nerden biliyorsun” diye bağrırken, Kaya, “Burada sesinizi yükselterekHamasetle ayıbınızı örtemezseniz” dedi.

‘Yedek vekil’ yok

Komisyon Başkanı Mustafa Şentop imzalı önergeyle AKP içinde büyük tepkilere neden olan ‘yedek milletvekilliği’ni düzenleyen madde öneriden çıkarıldı. Değişiklik teklifi öncesi vekillerin “Asıl vekilin yerine geçmek için cinayetler bile işlenebilir” görüşleri ortaya çıkmıştı. CHP’li Bülent Tezcan, komisyonda bir maddenin metinden çekilebilmesi için 316 milletvekilinin de imza vermesi gerektiğini söyledi.

Komisyonun çalışmalarını tamamladığı dün sabah 02.00 sıralarında herkesin salondan çıktığı sırada CHP’li Kemal Zeybek rahatsızlandı. Zeybek’e ilk müdahaleyi doktor olan CHP’li Aytuğ Atıcı yaptı.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr