AKP’nin 2. Olağanüstü Kongresi’nde, “tek aday” olan Binali Yıldırım, 1405 geçerli oyun tamamını alarak partinin 3. genel başkanı seçildi. Kongreyle ilgili olarak en fazla merak edilen MKYK’de ise çok büyük değişiklik yapılması dikkat çekti.

Davutoğlu artık mağdur

Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Yıldırım’ın birlikte hazırladığı belirtilen 50 kişilik listede 24 isim yerini korurken, parti yöneticileri ve bakanların da aralarında bulunduğu 25 isim ise liste dışında kaldı. Liste dışında kalan isimler şöyle: “Ahmet Kılıç, Atilla Kaya, Aziz Babuşçu, Ayhan Sefer Üstün, Bülent Gedikli, Cemil Çiçek, Faruk Çelik, Fatma Betül Sayan, Mehmet Ali Şahin, Mehmet Babaoğlu, Doğan Kubat, Mehmet Erdem, Mehmet Özhaseki, Metin Doğan, Mevlüt Çavuşoğlu, Naci Ağbal, Nihat Zeybekci, Numan Kurtulmuş, Ömer Çelik, Recep Akdağ, Selçuk Özdağ, Selçuk Öztürk, Süleyman Soylu, Yalçın Akdoğan, Zeki Aygün.”

Davutoğlu’nun yetkilerinin alındığı MKYK toplantısında imza vermeyen Cemil Çiçek, Mehmet Babaoğlu ve Selçuk Öztürk, liste dışı kalırken; yöntemi eleştiren Mehmet Ali Şahin ve Selçuk Özdağ da listede yer bulamadı. Davutoğlu’nun 1 Kasım seçimleri öncesinde ekonomi danışmanlığını yapan Emine Nur Günay’ın MKYK’ye girmesi dikkat çekti.

Bakanlar Faruk Çelik, Mevlüt Çavuşoğlu, Naci Ağbal, Numan Kurtulmuş, Süleyman Soylu ve Yalçın Akdoğan yeni MKYK’de yer almazken, Bekir Bozdağ, Berat Albayrak, Efkan Ala ve Mehmet Müezzinoğlu yerini korudu. Sema Ramazanoğlu, Güldemet Sarı ve Cevdet Yılmaz ise MKYK’ye ilk kez giren bakanlar oldu.

Liste dışı kalan bakanların büyük bölümünün yerini koruyacağı, listeye giren bazı bakanların ise kabinede yer almayacağı kaydediliyor. Yeni MKYK listesindeki köklü değişim, milletvekillerini de şaşırttı. Bazı milletvekilleri, “12 Eylül 2015 kongresindeki MKYK’yı da Erdoğan yapmıştı. Davutoğlu yalnızca birkaç ismi sokabilmişti. 8 aylık süre sonunda kurulun yarısının değişmesi oldukça manidar. Demek ki bu sürede kurul üyeleri epeyce yalpalamış, safını tam olarak belirleyememiş, Saray ile genel merkez arasında kalmış ya da rotasını şaşırmış” dedi.

Yıldırım başkanlığındaki ilk MKYK’nin bugün parti genel merkezinde saat 13.00’te toplanacağı belirtildi.

MKYK'DE BÜYÜK DEĞİŞİKLİK

AKP'nin yeni MKYK listesinde Numan Kurtulmuş, Yalçın Akdoğan, Mehmet Ali Şahin, Cemil Çiçek, Mevlüt Çavuşoğlu ve Süleyman Soylu gibi isimler yer almadı.

24 İSİM YERİNİ KORUDU

Abdülhamit Gül, Ali Aydınlıoğlu, Asuman Erdoğan, Bekir Bozdağ, Berat Albayrak, Burhan Kuzu, Çiğdem Karaaslan, Edibe Sözen, Efkan Ala, Fatih Şahin, Galip Ensarioğlu, Hamza Dağ, Hayati Yazıcı, Mehdi Eker, Mehmet Müezzinoğlu, Mehmet Muş, Mustafa Ataş, Mustafa Şentop, Nurettin Canikli, Nükhet Hotar, Öznur Çalık, Ravza Kavakçı Kan, Vedat Demiröz, Yaşar Karayel.26 YENİ İSİM GELDİ:Ahmet  Sorgun, Ayhan Oğan, Ayşe Sula Köseoğlu, Cevdet Yılmaz, Emine Nur Günay, Erol Kaya,  Fatma Güldemet Sarı, Fazilet Dağcı Çığlık, Fevzi Şanverdi, Hüseyin Özbakır, Jülide Sarıeroğlu, Mahmut Kaçar, Markar Esayan, Murat Baybatur, Mus tafa Köse, Mustafa Savaş, Mustafa Yel, Özben Gökçen, Radiye Katırcıoğlu, Sema Ramazanoğlu, Serkan Bayram, Şaban Dişli, Veysi Kaynak, Yasin Aktay, Zeyid Aslan, Zeynep Alkış.

25 İSİM GİTTİ

Mahmut Atilla Kaya, Ayhan Sefer Üstün, Ahmet Kılıç, Aziz Babuşçu, Bülent Gedikli, Cemil Çiçek, Fatma Betül Sayan Kaya,  Mehmet Ali Şahin, Mehmet Özhaseki, Metin Doğan, Mevlüt Çavuşoğlu, Naci Ağbal, Yalçın Akdoğan, Nihat Zeybekçi, Numan Kurtulmuş, Ömer Çelik, Recep Akdağ, SelçukÖzdağ, Süleyman Soylu, Faruk Çelik, Doğan Kubat, Mehmet Erdem, Zeki Aygün , Selçuk Öztürk, Mehmet Babaoğlu.

Davutoğlu'ndan istifa sonrası ilk hareket

Burhan Kuzu gidecek ismi açıkladı, damat Berat için sinyali verdi

Liste dışı kalan Çavuşoğlu'ndan ilk yorum

Atananın seçildiği AKP kongresinden öne çıkan kareler

Sare Davutoğlu'nun eli havada kaldı... Berat Albayrak tokalaşmadı!

Gül'den AKP'ye 'uyarı' mesajı: Türkiye'nin daha fazla tahammülü yok

Bülent Arınç kongreye gitmemesinin nedenini açıkladı: Aklıma iyi şeyler gelmiyor

Davutoğlu'ndan giderayak Erdoğan'a gönderme

Kılıçdaroğlu: Ya tarafsızlığınızı koruyun ya da o makamları terk edin


Kaynak: Cumhuriyet.com.tr