Anayasa değişikliği gerektiği için Anayasa Mahkemesi’ne dokunamayan AKP, Yargıtay ve Danıştay’ın yapısını değiştirmek için yasa değişikliğine hazırlanıyor. 17-25 Aralık operasyonlarından önce iki yargı organına cemaatçi üyeleri üye yapmak için, cemaatle arası bozulunca bu yapıyı kırmak için yasa değişiklikleri ile üye sayısını arttıran AKP, şimdi de daire ve üye sayısını düşürmek için çalışma yapıyor.

AKP, 2011 yılında Danıştay Yasası’nda yaptığı değişiklikle daire sayısını 13’ten 15’e çıkarırken, üye sayısını da 95’ten 156’ya çıkardı. Aynı yıl Yargıtay’ın daire sayısı 32’den 38’e, üye sayısı ise 250’den 387’ye çıkarıldı. O dönem yeni üyelerin büyük bölümü cemaate yakın isimlerden atandı. AKP, bu şekilde her iki yargı organının başkanlarını kendine yakın isimlerden seçilmesini ve istemediği kararların çıkmasını önlemeyi amaçlamıştı. AKP, 12 Eylül 2010 yılında referandumla kabul edilen anayasa değişikliğiyle Anayasa Mahkemesi ve HSYK’nin yapısını da değiştirdi. 17-25 Aralık operasyonuyla cemaatle ipleri kopan AKP, Yargıtay ve Danıştay’da kendi yarattığı cemaatçi yapıyı kırabilmek için yine yasa değişiklikliği yoluna gitti.

Daire sayısı azaltılacak

2014 yılında hem Yargıtay hem de Danıştay yasaları yeniden değiştirildi. Danıştay’ın üye sayısı 39 daha artırılarak 195’e çıkarıldı. Yargıtay’ın daire sayısı 38’den 46’ya, üye sayısı da 129 daha artırılarak 387’den 516’ya çıkarıldı. Aynı torba yasayla HSYK Yasası’nda da değişiklik yapan AKP, Yargıtay ve Danıştay’a yeni atanan üyelerin çoğunluğunu kendine yakın isimlerden oluşturdu. Ancak bu da yeterli olmadı. Adalet Bakanlığı’nın hazırlıklarını sürdürdüğü yasa çalışmasıyla şimdi de her iki yargı organının üye ve daire sayısının düşürülmesi planlanıyor. AKP kurmayları, “2014 yılında yeni üyeler atandı. Ancak cemaate yakın üyeler blok halinde hareket ettiği için sıkıntılar devam ediyor” görüşünü dile getiriyor.

‘Eski’ üyeler gidecek

Yargıtay’ın 46 olan daire sayısının 20’lere, üye sayısının da 150 dolayına indirilmesi planlanıyor. Üyelerin görev süresinin 5 yılla sınırlandırılması, süresi biten üyenin ikinci kez 5 yıllığına HSYK tarafından atanması düşünülüyor. Aynı şekilde Danıştay içinde benzer bir düzenleme üzerinde çalışılıyor. 5 yıl sınırının yasa değişikliğinin yürürlüğe girmesiyle uygulanacağını dile getiren AKP kurmayları, “Yasanın yürürlüğe girdiği tarihte 5 yıldan fazladır görev yapan üyelerin süresi sona erer. Görev süresi bitenlerden hangilerinin tekrar seçileceğine ilişkin kararı da HSYK verir” bilgisini verdi. Bu durum, 2014 yılında üye artırımı yoluyla Yargıtay üyesi olan 129 ile Danıştay üyesi olan 39 kişi dışındaki üyelerin büyük bölümünün tasfiye edilmesi anlamına geliyor.

Üyelere seçenek sunulacak

Yasa değişikliğiyle görev süresi bitecek olan üyelere ise emekliliğe özendirme, HSYK tarafından bu yıl çalışmalarına başlayacak olan istisnaf mahkemelerinde görevlendirme gibi seçenekler sunulması planlanıyor.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr