CHP Cezaevi İnceleme ve İzleme Komisyonu, Özgür Gündem gazetesinde nöbetçi genel yayın yönetmenliği yapmalarının ardından tutuklanan, Erol Önderoğlu, Şebnem Korur Fincancı ve Ahmet Nesin’i ziyaret etti. CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba ile milletvekilleri Şenal Sarıhan, Selina Doğan, Sezgin Tanrıkulu, Nurettin Demir ve Utku Çakırözer’den oluşan heyetin Metris Cezaevi’nde görüştüğü Önderoğlu, Fincancı ve Nesin’in kendilerine aktardıklarını raporlaştırdı. Üç ismin mesajları şöyle:

BU İSİMLER SEMBOL

EROL ÖNDEROĞLU: Toplumsal muhalif tabanı hedef alan ve herkesi baskılayan sistemli bir kalkışma var. Bize, korumasız insanlara koca bir gözdağı veriyorlar. Türkiye’de bundan sonra her şey beklenebilir. Bakın biz kimlere ne yapıyoruz mesajı vermek istiyorlar. Bu tutuklamalar sembolik, alınan insanlar da sembol. 18 Mayıs günü Nöbetçi Yayın Yönetmenliği yaptım. Bahsedilen haberlerde yazanın ismi olmadığı için künyede bizim adımız yazıyordu, bizi tutukladılar. Burada bulunuşumuz demokrasi, ifade ve basın özgürlüğüne katkıda bulunur. Boşuna olmasın.

HERKESİ ALABİLİRLER

ŞEBNEM KORUR FİNCANCI: Yeni bir şey öğrenmek beni heyecanlandırıyor. Özgeçmişimde böyle bir eksik vardı o da tamamlanıyor. 30 Mayıs’ta Nöbetçi Genel Yayın Yönetmenliği yaptım. Haberlerin tamamı düşünce ve ifade özgürlüğü kapsamında. Tutuklanma gerekçemde “Tutuklanmaya engel hali yok” deniliyor. Bu 78 milyonun tutuklanmasına yol açar. Reşit ve sağlıklı olmak tutuklanmaya yol açabilir. Esas Cizre Raporu canlarını sıktı. Savcıyı görünce anladım, nefretle bakıyordu. Tutuklanmamız bilinçli ve dünyaya bizim üzerimizden mesaj veriyor.

MUHALİFLER CEZAEVİNE

AHMET NESİN: Kobani’de savaşan Ebu Leyla’yla ilgili haberler propagandaya sokuldu. 1 Haziran’da Nöbetçi Genel Yayın Yönetmenliği yaptım. Ebu Leyla Kobani’de savaşıyor. O örgüt IŞİD’e karşı savaşıyor. 7 kişi ifade verdik, 3 kişi tutuklu, dava açılan da 6 kişi. 1978’den beri gazeteciyim, 2006’dan beri kendi sitemde yazıyorum. Bizim yerimize başka bir grup bulununcaya kadar biz buradayız. Bundan sonra belki AKP içinden tutuklama veya soruşturma olabilir, muhalif seslerini cezaevine gönderecekler. Ben AKP’lileri de bekliyorum. HDP’li belediyelere ardından başka insanlara uzar bu iş. Tek kişilik hücrede kalıyoum, odamda sıcak su yok.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr