Deprem fay hattına yakın olması, ÇED sürecindeki usulsüzlükler, daha önce denenmemiş teknolojinin kullanılacak olması ve bölgede yaratacağı potansiyel tehlike ile sıkça gündeme gelen Mersin Akkuyu Nükleer Santral’i projesi için Rusya’da Novovoronezh Nükleer Enerji Santrali’nde kurulan reaktör örneğinde arıza meydana geldi.

Ağustos ayında deneme çalışmalarına başlayan VVER-1200 tipi reaktör tam kapasite 2 hafta çalışmasının ardından 10 Kasım’da, elektrik jeneratöründen dolayı kısa devre yaparak arızalandı. Arıza ardından reaktörün çalışmaları şimdilik durduruldu.

Rus tarafından yapılan açıklamda bu tip arızaların yaşanabileceğini belirtildi, fakat arıza hakkında bilgi vermek için 6 gün beklendiği hakkında bir açıklama yapılmadı. 

Açıklamanın yapılmaması reaktörde yaşanan arıza hakkında şüpheleri arttırır nitelikte. Yerel haber sitesi Bloknot Voronezh de 15 Kasım’da konu ile ilgili meydana gelen kazanın sonuçlarının “öngörülemez” olduğunu yazdı. Bir görgü tanığının santralin türbinlerinde patlama yaşandığını ve arızayı “olağanüstü bir durum” olarak tanımladığını aktaran site, santral içinden bir çalışanın ise patlama diye duyulan sesin kapakların açılmasıyla ortaya çıkan ani su basıncından kaynaklandığını belirttiğini yazdı.

“Mersin deneme tahtası mı?”

Konu hakkında Twitter’dan bir açıklama yapan Özgür Gürbüz de Rusya ile yaşanan uçak krizine atıf yaparak şöyle dedi:



Kaynak: kuzeyormanlari.org

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr