CHP Genel Başkanı Başdanışmanı ve İstanbul Milletvekili Erdoğan Toprak, Kemal Kılıçdaroğlu’na sunmak üzere hazırladığı “Kürt Sorunu Raporu”na göre; hükümet, Kuzey Suriye’de PYD egemenliğinin önüne geçmek için Barzani destekli silahlı Kürt gruplara destek veriyor. Barzani ile Talabani arasındaki iktidar mücadesinin anımsatıldığı raporda, Rojava’da da benzer bir sürecin kaçınılmaz olacağı vurgulanıyor. Raporda, “Dokunulmazlık davalarının başlaması ve ardından gelecek yeni süreçlerde, Kürt Siyasi hareketi üzerinde yeni bir takım ayrışma ve oluşumların gündeme gelmesi, Irak ve Suriye’de Kürtler arası ayrışma ve çatışmaların ortaya çıkması, giderek bir Kürt AKP’sinin yapılandırılması beklenmeli” ifadeleri kullanılıyor.

Erdoğan Toprak’ın hazırladığı raporda dikkat çeken başlıklar şöyle:

Kürtler Akdeniz’e açılıyor, Birleşik Kürt devleti kuruluyor: Menbic sınır hattının kontrolü, Kürtlerin eline geçiyor. Kuzey Iraklı Kürt Siyasetçi Mehmet Emin Pencewini, Kuzey Irak Kürt Özerk Bölgesi Yönetimi Başkanı Mesud Barzani’nin medyası Rudaw’a iki gün önce, “Menbic’ten sonra, sırada Cerablus ve ardından Kürtlerin Akdeniz’e çıkışı var” dedi. Kuzey Irak ve Kuzey Suriye’nin artık Akdeniz’e çıkış ve özerklik ilanı aşamasına geldiğini, ABD ve Rusya’nın da bunu desteklediğini ifade ediyor. Bütün bu gelişmeler gözönüne alındığında, Irak ve Suriye’nin kuzeyinde, Birleşik Kürt Devleti adım adım oluşturuluyor.

AKP kontrolünde Kürt partisi: Cumhurbaşkanı ve AKP iktidarı bu süreçte inisiyatifi elden kaçırmamak, kendi kontrolünde bir Kürt Siyasi Hareketi, partileşmesi yönünde, adımlar atmaya hazırlanıyor. Cumhurbaşkanı daha önce, Kürt sorununun çözümü için yeniden inisiyatif almayı düşündüğünü, ancak HDP, DBP ve PKK’yı artık kesinlikle muhatap almayacaklarını açıklamıştı. Şimdi bu yeni sürecin planlı bir şekilde uygulamaya konulduğu, Suriye’de PYD-YPG etkinliğinin artmasına karşı, Barzani ve Güneydoğu’daki diğer Kürt grupları ile temasa geçilerek, İslamcı Kürt Siyasi hareketi ya da partisinin, AKP destekli olarak hayata geçirileceği görülüyor.

Kürt siyasetine de ‘dokunabilir’: Kürt siyasi hareketi içinde Barzani-AKP destekli İslamcı ve Sünni yanı ağır basan yeni bir siyasi parti oluşumunun hazırlandığı görülüyor. Altan Tan, HDP’nin “İnançlı Kürtleri kaybettiğini, İslami yönünün yok olduğunu” söylerken, yeni bir ayrışma ve kopuş değerlendirmeleri gözden uzak tutulmamalı. İslamcı Kürtlerin Hüda-Par çatısı altında toplandığı Güneydoğu’da, AKP destekli yeni bir Ilımlı İslamcı Kürt Partisi’nin ya da siyasi hareketinin ortaya çıkması, sürpriz olmaz. Dokunulmazlık davalarının başlaması ve ardından gelecek yeni süreçlerde, Kürt Siyasi hareketi üzerinde yeni bir takım ayrışma ve oluşumların gündeme gelmesi, Irak ve Suriye’de Kürtler arası ayrışma ve çatışmaların ortaya çıkması, giderek bir Kürt AKP’sinin yapılandırılması beklenmeli.

AKP Barzani ile PYD’ye karşı harekete geçti: Hükümet, PYD’nin, ABD desteğiyle, Suriye’nin kuzeyinde devletleştirilmesi girişimlerine karşı, Suriye’deki PYD karşıtı Kürt grupların, siyasi oluşumların desteğini almaya çalışıyor. Suriye’de, 13 Kürt siyasi partisini bünyesinde toplayan, Barzani destekli Suriye Kürt Ulusal Konseyi (ENKS), AKP hükümeti tarafından da desteklenerek PYD-YPG’nin Avrupa’daki temsilciliklerine karşı, kendi temsilciliklerini açma planını hayata geçirmeye yöneliyor. PYD karşıtı Suriyeli muhalifleri çatısı altında toplayan Suriye Muhalif ve Devrimci Güçler Ulusal Koalisyonu (SMDK), Barzani kontrolündeki ENKS ile de ittifak yaparak, uluslararası tanınma için girişimlere başlayacağını ilan etti. AKP iktidarının da, Kürt hareketi içindeki PYD karşıtı bu ayrışmayı desteklediği, Barzani ile ittifak halinde, PYD’nin tek başına Kuzey Suriye’de egemenliğini pekiştirmesine karşı harekete geçtiği, anlaşılıyor.

Sünni Kürtler Esad’a karşı savaşacak: Barzani güçlerince eğitilen Suriyeli Kürtlerin, Kürt Devrimciler Tugayı’nın PYD ve Esad Rejimine karşı savaşmak üzere, Rojava’ya geçecekleri belirtiliyor. Selahaddin’in Torunları adlı yeni bir Kürt silahlı grubunun daha oluşturulduğu, AKP Hükümeti’nin de desteklediği İslamcı Ahrar ü Şam bünyesinde de Sünni Kürtler’den oluşan ayrı bir silahlı oluşumun hayata geçirilerek, PYD ve Esad ordusuna karşı savaşmaya hazırlandığı kaydediliyor.

Kürtler kendi arasında savaşabilir: Bu gelişmeler Kuzey Suriye’de yakın gelecekte, Kürtler arasında bir silahlı çatışmanın ve iktidar savaşının gündeme gelmesi olasılığının yükseldiğini gösteriyor. Geçmişte, Kuzey Irak’ta, Saddam Yönetimi’ne karşı ABD himayesinde ilan edilen bölgesel Kürt Federasyonu’nda, Barzani ve Talabani güçleri arasında uzun süre devam eden iktidar mücadelesi ve silahlı çatışmalar gibi, Rojava’da da benzer bir sürecin kaçınılmaz olacağı anlaşılıyor.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr