TBMM Başkanı İsmail Kahraman, HDP Mardin Milletvekili Mithat Sancar’ın barış çağrısı yapan akademisyenlerin gördüğü baskıların incelenmesi amacıyla verdiği araştırma önergesinde “Cumhurbaşkanının hedef göstermesi” ifadesini anayasaya aykırı buldu. Önergenin iade gerekçesinde, söz konusu ifadenin anayasanın “Türkiye Devleti, ülkesi ve miletiyle bölünmez bir bütündür. Dili Türkçedir” hükmüne aykırı olduğuna işaret edildi.

HDP Mardin Milletvekili Sancar’a barış için çağrı yapan akademisyenler hakkında başlatılan soruşturma ve linç kampanyaları konusunda TBMM Başkanlığı’na 26 Ocak 2016 tarihinde bir Meclis araştırması açılmasına yönelik önerge sunmuştu. Söz konusu önergede “Cumhurbaşkanı’nın hedef gösterdiği” ifadeleri kullanıldığı gerekçesiyle Sancar’a sözlü olarak bu ifadeleri düzeltmesi, düzeltilmemesi durumunda önergenin işleme alınmayacağı iletilmişti.

Düzeltme yapılmadı

Verdiği önergede herhangi bir düzeltme yapılmayınca söz konusu önerge Sancar’a iade edilirken TBMM Başkanlığı iade gerekçesini de yazılı olarak bildirdi. TBMM Başkanı İsmail Kahraman’ın imzasını taşıyan yazıda, akademisyenlerin yayımladığı bildiri sonrası yaşanan olayların araştırılarak alınması gereken önlemlerin belirlenmesi amacıyla verilen önergenin incelendiği belirtildi. “Türkiye Devleti, ülkesi ve milletiyle bölünmez bir bütündür. Dili Türkçedir” hükmünü düzenleyen anayasanın 3. maddesinin anımsatıldığı iade yazısında, TBMM İçtüzüğü’nde de önergelerde kaba ve yaralayıcı sözlerin varlığı halinde söz konusu önergenin düzeltilmesi için sahibine geri verilmesinin düzenlendiği hükmünü de atıf yapıldı.

TBMM Başkanlığı’nın iade yazısında, söz konusu önergenin takdim kısmında yer alan “... başta Cumhurbaşkanı olmak üzere çok sayıda kişi ve kurum tarafından hedef gösterilmişler...; gerekçe kısmında bulunan “... Cumhurbaşkanının hedef göstermesinin ardından...”; “...Cumhurbaşkanının hedef göstermesi sonrasında...” ve “Bu suça ortak olmayacağız/Em ê nebin hevparên vi sucî” şeklinde ifadeler bulunduğu belirtildi. TBMM Başkanlığı, belirlenen bu ifadelerin anayasanın 3. ve İçtüzük’ün 67’nci maddesine aykırı olduğu gerekçesiyle iade edildiğini belirtti.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr