Darbe girişiminin ardından hükümetin çıkardığı son KHK ile binlerce kişi ihraç edildi. Yalnızca akademiden ihraç edilen öğretim görevlilerinin sayısı 2 bin 346’yı buldu. Bu rakam 27 Mayıs ve 12 Eylül askeri darbelerinin ardından ihraç edilen akademisyen sayısını katbekat geçti. 27 Mayıs’ta 147, 12 Eylül’de ise 120 akademisyenin görevine son verilmişti. Bu rakamlara göre AKP Hükümeti’nin yaptığı akademisyen ihracı, 27 Mayıs’tan 15 kat, 12 Eylül’den ise 19 kat fazla.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Lale Karabıyık, geçmiş hesaplaşmaların son derece yoğun olduğu bir dönem yaşandığına dikkat çekti. Çok sayıda şikâyet aldıklarını söyleyen Karabıyık, “İhraç edilenler sadece paralel yapıyla ilgili olan kişiler değil. Aralarında bazı isimler var ki öldürseniz paralel yapamazsınız. İhraç edilenlerin tümünün paralel olduğuna inanmıyorum. Bunun, geçmiş hesaplaşmaların bir devamı olduğunu düşünüyorum. Akademide cadı avı başladı, kurunun yanında yaş da yanıyor” diye konuştu.

 

Kim paralel kim değil?

Darbe dönemleri ile 15 Temmuz sonrası yapılan ihraçların arasındaki farka dikkat çeken Karabıyık şunları kaydetti: “Darbelerin yıkıcı etkisi vardır. Bu, darbelerin yıkıcı etkisinden dahi büyük bir etkiye dönüştü. Bilim adamı kolay yetişmiyor. kim paralel kim değil, doğru ayrıştırmayı yapmak gerek. Suçsuz yere paralel diye görevden alınan insanların yaşayacağı sıkıntılar yıllarca sürebilir, iş bulmaları zorlaşacak, aileleri, çocukları etkilenecek. Bu nedenle beyin göçü de söz konusu olabilir.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr