CHP İstanbul Milletvekili Enis Berberoğlu’nu mühimmat yüklü MİT TIR’ları davasında 25 yıl hapis cezası vererek tutuklayan İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi önceki gün karara ilişkin gerekçesini açıklamıştı. Gerekçeli karar AKP propagandası diliyle hukuki bir metin olmaktan fersah fersah uzakta. Mahkeme, kararda konuyla ilgili haberlerin veriliş şeklini eleştirerek gazeteciliğe de soyundu. Ali İhsan Horasan başkanlığındaki mahkeme heyeti, kararda, 21 Ocak 2014’te Aydınlık gazetesinin söz konusu mühimmata ilişkin, “İşte TIR’daki Cephane” şeklinde haber yaptığını anımsattı. Haberin yanında ‘top mermileri olduğu iddia edilen bir adet fotoğrafın bulunduğunu’ kaydeden heyet, haberde bundan başkaca herhangi bir bilgi, belge ve görüntünün bulunmadığını öne sürdü. ‘TIR’ların durdurulmasından itibaren kamuoyunda MİT tarafından yapılan faaliyet ve taşınılan malzeme ile alakalı birçok haber yorum yapıldığını’ belirten heyet, Aydınlık’taki haberin bunlardan ibaret olduğunu iddia etti. ‘Nerede çekildiği, içeriğinin ne olduğu dahi ilk bakışta net olarak anlaşılamayan tek kare foto’ ile sırrın ifşa olmayacağını savundu. Haberin rivayet veya tahminden öte bir anlam taşımadığını ileri sürdü. Oysa haberde TIR’ların kilitli havan, roket başlıkları ve çeşitli cins ve miktarda mühimmat taşıdığı, bunların tıbbi malzeme altına gizlendiği yazıyordu.

‘Bir şekilde temin edildi’

Kararda kullanılan dilin yer yer hukukilikten uzaklaştığı da gözlendi. Şöyle ki, “TIR’ların durdurulmasından içerisindeki malzemelerin açılmasına, sayılmasına kadar tüm bilgiler video şeklinde sanık Kadri Enis Berberoğlu tarafından bir şekilde temin edildiğini” öne süren heyet, bu iddiasına ilişkin herhangi bir delil sunamadı. Buna gerek görmeyerek, “Berberoğlu’nun “henüz belirlenememiş şekilde bilgileri temin ettiği”ni iddia etti. Heyet, öte yandan, Berberoğlu’nun avukatlarının videonun çekilmesi ile ilgili Yargıtay’da yargılanan sanıklar ile Berberoğlu arasında iletişim olup olmadığının tespit edilmesi için HTS kayıtlarının istenmesi talebini heyet 24 Mayıs tarihli celsede reddetmişti.

AKP savunuculuğu

Berberoğlu’nun söz konusu tarihlerde 7 Haziran 2015 genel seçimlerinde CHP’den milletvekili adayı olduğunu anımsatan heyet, görüntüleri gazeteci Can Dündar’a verdiği iddiasıyla ilgili adeta AKP savunuculuğuna soyunduğu, yandaş gazetecilerin yorumuna benzeyen şu cümleyi kurdu: “Berberoğlu’nun görüntüleri vermesindeki amacın Can Dündar tarafından gazetesinde yayınlanarak başta Cumhurbaşkanı olmak üzere iktidarda bulunan AK Parti hükumetini ‘MİT TIR’larıyla Suriye’deki terör örgütlerine silah yardımı yapılıyor’ şeklindeki algı operasyonu ile kamuoyu nezdinde yıpratmak, cezai soruşturmalara maruz bırakmak, ulusal ve uluslararası alanda özellikle Cumhurbaşkanının savaş suçlusu olarak yargılanmasının önünü açmak, buna ortam sağlamaya çalışmaktır.”

Muhalefeti yok saydı

Kararda, o dönemdeki iç ve dış olaylar nedeniyle ‘ortamın olağanüstü boyutta olduğu’ belirtilerek, “MİT tırları olayının ifşası ile hazır ortam da müsait iken Cumhurbaşkanı ve AK Parti Hükumeti yöneticilerinin teröre destek veren, terörü finanse eden iddiaları ile ulusal ve uluslararası boyutta yargılanmaları sağlanarak ortadan kaldırılmalarının hedeflendiği, en iyi ihtimalle seçim öncesi hükumeti zora sokarak seçimi kazanmalarının önüne geçilmek istendiği” gibi iddialarda bulunuldu. AKP’li siyasetçilerin yorumlarından farksız olan kararda, muhalefet partisinin iktidarı eleştirme ve denetleme görevi de şu ifadeyle yok sayıldı: “Ana muhalefet partisinin genel başkan yardımcısı olan ve milletin meclisinde millet adına vekil olmak isteyen sanığın, yönetmeye talip oldukları devletin bekasını, milli güvenliğini, menfaatini normal bir vatandaştan çok daha fazla önemsemesi, düşünmesi gerekmekte, evleviyetle bu husustaki yükümlülüğü doğmaktadır.”

Gazeteciliğe soyundu

 Heyet, kararda ifade özgürlüğünü hiçe sayan yorumlarda da bulundu. “Görüntülerin sanık Can Dündar tarafından yayınlanma şekli, görüntülerle beraber yapılan yorumlar, yazılar gözetildiğinde amaçlarının ne olduğu net bir şekilde belli olmaktadır” diyen heyet, bu ifadesiyle görüntüyle birlikte yorum yapmayı, yazı yazmayı AKP’ye zarar vermek olarak yorumladı.

Bir kez daha tiraj yalanı

Cumhuriyet gazetesinin tiraj verileri, maruz kaldığı yargı saldırılarında çokça manipülasyona uğradı. Yayın politikamızın suçlama konusu edilerek 13 Cumhuriyetçinin tutuklu olduğu dosyada savcılık yayın çizgisinin değişmesi nedeniyle tirajın düştüğünü ileri sürmüştü. İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi de gerekçeli kararında bu konuyu manipüle ederek, “Sanık Kadri Enis Berberoğlu, özü itibarıyla devlet sırrı olan bilgiyi hükümete muhalif olması, seçime bir hafta kala tirajı yüksek Cumhuriyet Gazetesi’nde yayınlatarak seçimde düşük oy almalarını, hukuki ve cezai sorumluluklarının doğmasını sağlamak amacıyla hareket etmiştir” dedi. Oysaki haberin yayımlandığı 27 Mayıs 2015 tarihinde gazetemiz 50 bin 267 adet satarak, ana akım gazeteler arasında son sıralarda yer aldı.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr